Skizze kunstistuudio juhataja Iris Jurma aitas meid kirjakastile uue elu andmisel. Tema juhiste järgi saab iga pere oma postkastid korda teha.

Vajalikud eeltööd

Postkastilt tuleb esmalt eemaldada lahtikoorunud vana värvi tükid. Töös oli palju kasu pahtlilabida moodi tööriistast ja peeneteralisest liivapaberist, millega nühkides pudenes plekilt roostepuru. Peagi oli puhastatud pind toonilt ühtlasem ja siledam.

Enne värvimist tasub kõik metallist postkastid roostetõkkega üle pintseldada, nii püsib värskendatud kastike kauem kena. Hea katvuse ja veekindlusega on Deco Glossi veekindel akrüülvärv.

Otsustasime, et kirjakasti värvitooniks saab must, sest sellelt paistavad kaunistavad detailid paremini välja. Deco Gloss kuivab kiiresti ja katab nii hästi, et enne polegi vaja kruntida. Hea oleks postkast veel ka ilmastikukindla lakiga üle võõbata.

Kaunistuseks printisime ‘Maakodu’ roosi foto tavalisele koopiapaberile. Lõikasime õie välja. Selleks et postkasti tume toon õiest läbi kumades pilti ära ei rikuks, tasub kujutise tagumine külg valge värviga üle värvida. Kui postkast pole kaunistamiseks veel piisavalt kuiv, ent käed sügelevad tööd jätkama, võtke appi föön. Tuulutage fööniga värsket värvi ning motiivi värvi. Varsti saategi tööd jätkata.

Kaunistage mõnuga

Roosifoto kinnitamiseks puidust või metallist postkastile sobib kõige paremini Marabu Decoupage’i liim. Katke pildi tagumine pool liimiga ning asetage kaunistus kirjakastile. Et kaunistus peal püsiks, tuleb pildikest sama liimiga pintseldada ka pealt. Liigutuste suund võiks olla keskelt servade poole, et õhk paberi alt välja pääseks.

Eemaldage pildi alt välja pressitud liigne liim puhta salvrätiga. Kuigi see kuivab nähtamatuks, tasub seda korrektsuse huvides siiski teha.

Seejärel puhake natuke, sest töö tahab kuivada. Kui pildike on kuivanud, lakkige see üle, et kujutis jääks ilmastikukindel. Kasutage selleks Marabu ilmastikukindlat aerosoollakki, pihustage seda peale mitu kihti, lastes lakil vahepeal kuivada.

Viimaseks tööks on postkastile nime kirjutamine ja kaunistusdetailide ülejoonistamine. Ning ongi postkast nagu uus ning selle võib taas oma kohale kinnitada. Postiljon kindlasti rõõmustab.