„Siiras rõõm, et meie kogu tiimi pingutusi on märgatud ja juba olemasoleva Euroopa aasta muuseumi nominatsiooniga tunnustatud ka laiemalt,“ sõnas Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi juhatuse liige Siim Randoja.

„See annab kinnitust, et meie tegevus ühiskonnas on oluline ning jätkame ka edaspidi kümnetele tuhandetele külastajatele spordilooliste elamuste pakkumist nii muuseumis kui väljaspool seda,“ täpsustas Randoja.

Selle aasta võit Tartusse oleks märgilise tähendusega, sest 2024. aastal on Tartu Euroopa kultuuripealinn. Spordimuuseum on sel aastal ka teistel üritustel silma jäänud, nimelt veebruaris toimunud Eesti muuseumide aastaauhindade galal toodi koju parima turundusteo auhind olümpiateemalise lennuvärava projektiga Tallinna Lennujaamas.

Euroopa aasta muuseumi auhinnale (EMYA) saab kandideerida muuseum, mis on avatud või oluliselt uuenenud alates 2019. aasta jaanuarist. Selle aja jooksul on spordimuuseum:

• ehitanud 2020. aastal ümber muuseumi põhikorrused. Sama aasta oktoobris avanud muuseumi uuenenud ruumides käed-külge püsinäituse „Eesti spordi lugu“, mille Neway disainiagentuuri poolt loodud näitusekujundus pälvis aasta hiljem mainekal Kuldmuna võistlusel keskkonnadisaini kategoorias 3. koha ehk Pronksmuna.

• avanud 2020. aasta renoveerimise käigus külastajatele ühe muuseumi hoidlatest, millega seoses võitis 2021. aastal valminud innovatiivne veebirakendus sealsete esemete skaneerimiseks 2022. aastal muuseumikogu arendaja kategoorias Muuseumiroti auhinna.

• arendanud välja spordimuuseumi päris oma veebirakenduse - Digikaaslase, mis pakub külastusele lisavõimalusi audiogiidi, majajuhi, mängude ning tagasisidestamise platvormi näol.

• avanud 2022. aastal oma uuenenud majas koostöös Red Bull Estonia ja Simple Sessioniga esimese ajutise suurnäituse ekstreemspordist, mille turundusaktsioon „Üle piiri“ pälvis samal aastal Visit Estonia poolt Eesti aasta turundusteo tiitli.

• viinud oma muuseumihariduse uuele tasemele, pakkudes erinevatele vanuseastmetele laia valikut harivaid ning käed-külge haridusprogramme.

Euroopa muuseumide aastaauhind loodi 1977. aastal Euroopa Nõukogu eestvõttel eesmärgiga tunnustada Euroopa muuseume, kes paistavad silma erakordse arenduse ja ühiskondliku tunnetuse poolest. Peale spordimuuseumi on Eestist nomineeritud ka Kalamaja muuseum.