Kasvuhoone valikul peaks läbi mõtlema, mida on plaanis seal kasvatada ja kui palju - sellest sõltub suurus.

Kas kasvuhoone pidamine on tõeline kirg või lihtsalt üks lisategevus aias? See määrab ära, kui palju ollakse valmis kasvuhoonesse investeerima. Suurem investeering tasub ennast perspektiivis ja igapäevases kasutusmugavuses kindlasti ära. Kvaliteetne kasvuhoone on aia ehteks, mitte ainult praktiliseks kohaks.

Kasvuhoone ostmine on otsus pikaks ajaks. Hea kasvuhoone eluiga on pikem kui autol.

Kasvuhoone võib olla ehitatud ka vastu maja seina.

Mis materjalist kasvuhoonet eelistada?

Kasvuhoone peaks olema alumiiniumist konstruktsiooniga ja kattematerjalina soovitame kindlasti polükarbonaatkatet, mitte klaasi.

Alumiiniumraam on kerge ja kestab väga-väga kaua, erinevalt rauast või tsinkplekist, mis roostetab aastatega ikkagi läbi.

Üleni klaasist kasvuhoone tekitab küll nostalgiat aga võib puruneda (ohtlik lastega peredele), vajab rohkem hooldust ning pole taimede seisukohast nii hea lahendus.

Polükarbonaat on taimede seisukohast parim: hajutab valgust, laseb läbi taimedele vajaliku päikese spektriosa ja hoiab hästi sooja. Viimane on eriti oluline öökülmade puhul. Polükarbonaat ei purune kergelt, on pikaealine, kaalult kerge ja lihtne hooldada.

Kasvuhoone

Polükarbonaadi paksus võiks olla alates 8 kuni 10 mm. Kuigi väga väikestel kasvuhoonetel kasutatakse ka 4 mm paksust katet, peaks suurematel mudelitel alla 8 mm paksust katet vältima, kuna suurem lumi võib selle sisse vajutada või tormituul lahti rebida.

Plastiku ainuke miinus on see, et ta ei paista nii ilusti läbi nagu klaas. Samas on see just tema suurimaks plussiks valguse hajutamisel.

Kuna klaaskate katusel on ebamugav ja vajab varjutamist, siis on viimastel aastatel eriti populaarne lahendus tellida seinad kirka 4 mm karastatud klaasiga ja katus tugeva polükarbonaadiga.

VIDEO kasvuhoone kokku panekust 👇

Kui suur kasvuhoone valida?

Kasvuhoone peaks alati valima varuga. Üldiselt on nii, et ükski kasvuhoone pole veel tühjaks jäänud ja pigem jääb ruumi väheks. Kahju on sellest, kui valik tehtud ja siis avastatakse, et on ikka liiga kitsavähe ruumis.

Hobiaednikule oleks optimaalne suurus 10-14 m2. Sinna mahub valik tomateid, ukrke, paprikaid ja samuti maitsetaimi ja salatirohelist. Sellise suurusega kasvuhooned on ka hinnalt kõigile kättesaadavad.

Suuruse ülemist piiri pole. Väga väikeste kasvuhoonete puhul, nagu 4..7 m2, peab arvestama, et õhk kuumeneb seal kiiremini ning ühtlast niiskus- ja temperatuurirežiimi on palju raskem hoida kui suurtes kasvuhoonetes. Samuti on väikesed mudelid reeglina väga madalad sisse pugemiseks.

Kasvuhoone, mis on nagu talveaed.

Kuidas eristada head kasvuhoonet halvast?

Hea kasvuhoonega oled teda kasutades täiesti rahul. Tunned et tegid õige otsuse ja oled investeeringuga rahul ka aastate pärast. Halva kasvuhoone ostmisel oled õnnelik ainult kassas makstes ja kogu ülejäänud elu kahetsed valikut.

Hea kasvuhoone on seest avar ja väljast viisakas, konstruktsioon on tugeva profiiliga ja jäik ning kannatab ära nii raske lume, tormituuled kui katusele ronimise. Hea kasvuhoone uksed ja luugid käivad kergelt ja kindlalt (halva kasvuhoone luugid logisevad ja uksed tulevad kergesti siinidelt maha). Hea kasvuhoone on disainitud ergonoomiliselt nii, et teda on mugav kasutada.

Rusikareegel on see, et ergonoomiliste asjadega harjud kiiresti ega pane neid varsti tähele, ebamugavad asjad tuletavad ennast aga pidevalt meelde.

Kasvuhoone

Millised lisad teevad kasuhoone kasutamise mugavamaks?

Kindlasti peaks hankima katuseluugi automaatsed avajad, et jääks ära kaks korda päevas lae alla ronimine. Samuti peaks igas kasvuhoones olema kaasaegne keraamiliste anduritega kastmissüsteem, mis tagab taimedele ühtlase niiskustaseme. Kasvuhoone pidamine ei tohi kujuneda nuhtluseks ja kohustuseks, vaid peaks pakkuma naudingut. Kui ventilatsioon ja kastmine usaldada süsteemile, siis jäävad tüütud tegevused ära.

Viimase aja trendiks on kujunenud suurte isekastvate taimekonteinerite kasutamine tomatite ja kurkide kasvatamisel. See on väga mugav ja puhas kasvatamisviis. Pole rohimist ega hooldamist. Nende eelis on pikk eluiga kasutamisel ja võimalus ratastel kergesti ümber paigutada. Täna müüme juba kõik kasvuhooned koos konteineritega.

Kasvuhoone

Kuidas valida kasvuhoonele aias sobiv kohr?

Kasvuhoone oleks hea paigutada päikeselisele kohale aias, eemale suurtest puudest. Hea suund oleks põhja-lõuna suunaline, siis saaks taimed päeva jooksul maksimaalselt valgust. Suurte puude all on oht, et tuulega võib kukkuda peale mõni suurem oks, samuti koguneb lehti ja muud prahti, mida on tüütu puhastada.

Kasvuhoone

Kui pikk on kasvuhoone eluiga?

Kasvuhoone eluiga sõltub otseselt valitud kasvuhoone konstruktsioonist ja kvaliteedist. Eriti soodsa hinnaga saadud kasvuhooned võivad talvel suure lumega kokku kukkuda. Korralikud Euroopas toodetud kasvuhooned püsivad paarkümmend aastat ja kauem.

Kaasaegsed alumiiniumist konstruktsioonid püsivad väga kaua, keegi ei teagi veel kui kaua tegelikult. Metallist konstruktsioon roostetab läbi umbes 5-10 aastaga.

Polükarbonaadile antakse tavaliselt 12 aastane garantii, aga materjal peab muidugi kauem vastu.