Tooraine hoolika valiku ja töötlemise ning uusimate tootmissüsteemide abil valmivad Penteri sillutuskivid ei kaota aastate jooksul oma kaunist välimust ja pakuvad oma ajatu ilmega rõõmu veel tulevastele põlvkondadelegi. Et klinkersillutuskivi on kõdunematu, on tema kasutusiga praktiliselt lõpmatu. Lisaks on neid, erakordselt vastupidavaid ja loodussõbralikke sillutuskive, lihtne paigaldada.

Klinkersillutis püüab pilku

Sillutiskatte kvaliteet ja eelkõige tellissillutise vastupidavus ei sõltu mitte ainult kasutatava tellise omadustest, vaid suuresti ka sillutise all olevatest mulde kihtidest.

Kihtide struktuuri ja paksuse määramine sõltub oodatavast koormusest, eriti liikluskoormusest ja eeldatavast kliimast. Hästi ettevalmistatud aluspinnale on sillutustellist võimalik paigaldada väheste tööoperatsioonidega. Kujundusvõimalustele ei seata seejuures mingeid piire.

Sama oluline, kui õige värvuse valik, on klinkersillutuskivide ladumismuster. Pinnad lasevad ennast huvitavalt liigendada ning omandavad uusi võluvate vaatenurkadega proportsioone. Tänu sellele on projekteerijatel ja omanikel piiramatud võimalused aedade, terrasside ja trepiastmete, kõnni- ja sõiduteede ning väljakute kujundamiseks.

Huvitav tulemus saavutatakse, kui sillutuskivid laotakse mitte sirgete joontena, vaid näiteks lainetena, kaares, ringkujuliselt või mitmesuguste kujunditena. Olgu paigaldus põiki-, piki- või traditsioonilise mustriga – klinkersillutis toimib alati pilgupüüdjana.

Saksa kvaliteet

Suurem osa Penteri klinkersillutuskivide tootevalikusse kuuluvatest sillutuskividest toodetakse Wienerbergeri tehastes Saksamaal. Eestis Aseri tehases toodetakse sillutuskive neljas värvitoonis ja kahes pinnaviimistluses: punane, kare/sile; terrakota (punase- ja pruunikirju), kare; terra (tumepruun), kare; ning grafiit (tumehall) kare.

Sel aastal lisandusid Penteri sillutuskivide tootevalikusse uued Aseris toodetud tumehallid kareda pinnaga grafiit-sillutuskivid mõõtmetega 200 × 100 × 45 mm ja 200 × 100 × 52 mm ning punase-pruunikirjud kareda pinnaga terrakota-sillutuskivid mõõtmetega 250 × 60 × 52 ja 200 × 100 × 71 mm.

Paigaldusviisid

Kõnni- ja aiateede, terrasside jne ehitamiseks võib kasutada sillutuskive paksusega 45, 52 või 71 mm. Teedel, mis on ette nähtud ka raskemate sõidukite (bussid, raskeveokid) pidevaks liikumiseks, tuleb kasutada 71 mm paksusega sillutuskive.

Vähem koormatud kõnni- ja rattateede pindade ning aiateede ja terrasside ehitamiseks sobivad Penteri klinkersillutuskivid paksusega 45 ja 52 mm. Seejuures ei oma tehnilises mõttes tähtsust, kas sillutuskivid paigaldatakse tavapärasel viisil lapiti või hoopis serviti.

Igal juhul peavad vuugid olema 3–5 mm laiad.

Ökoloogiline ja kestev

Keraamilised sillutuskivid on hinnaklassilt kallimad kui betoonist sillutuskivid, kuid siinkohal tasub arvestada sellega, et kui värvitud toodetel kulub ning pigmenteeritud tootel pleegib värv tuhmiks 3–5 aastaga, siis Penteri klinkersillutuskivi on kõrgel temperatuuril (umbes 1100 °C) põletamise tulemusel UV- ja kulumiskindel. Väikese veeimavusega ning väga vastupidavana talub see nii karme ilmastikumõjusid kui ka suurt mehaanilist koormust.

Sillutuskividest sillutise ehitamine on ökoloogiliselt mõistlik: tänu klinkersillutuskivi väga väikesele veeimavusele (alla 6%) laseb sillutatud pind, milles vuukide osakaal on ainult 10%, vihmaveel läbi vuukide pinnasesse imbuda. Nii annavad sillutuskivid olulise panuse ümbritseva pinna tasakaalustatud niiskusbilansi saavutamiseks ja kanalisatsioonikoormuse vähendamiseks.

Penteri sillutuskivide tootmisel kasutatav tehnoloogia tagab nende happe-, soola- ja õlikindluse. Seetõttu on neid eriti lihtne hooldada ja tänu omapärasele karedale pealispinnale on neil mugav ja ohutu kõndida.

Kuna klinkersillutuskivi on kõdunematu materjal, on tema kasutusiga praktiliselt lõpmatu. Puhaste looduslike toodetena on sillutuskive võimalik taaskasutada.