Huvilisi nii suvel kui talvel

Inimesed liiguvad rohkem ringi suveperioodil, mistõttu käiakse ka krunte vaatamas enamasti suvel. Viimaste aastate pehmed talved on seda trendi siiski muutnud. Kuna lund eriti ei ole, siis on krundi uudistamine talvisel perioodil mugavam, sest maa on külmunud ning krundil käimine ei valmista raskusi. Pealegi saab talvel vaadata üle kõik konarused ja lohud, mis suvisel ajal pigem varju jääksid, kuna pole segavat umbrohtu ning raagus puud võimaldavad paremat ülevaadet. Ja olgem ausad, meil on kehva suusailma rohkem kui ilusat suveaega, seega peaks krunt sobima kindlasti ka talvel elamiseks.

Talvel on mõistlik krunti osta, kuna enamasti soovitakse alustada ehitamisega kevadel. Siin peab arvestama, et ehitamiseks vajalike dokumentide kooskõlastamine võtab aega umbes 3 kuud.

Kruntide müük võtab aega

Krunti ostes peaks teadma ennekõike, millised on krundile ehitamise tingimused, kui suur ja kõrge võib olla hoone, ehitisalune pind, kas võib olla ka abihooneid jms. Kas krundil on olemas elektriliitumine, vesi ja kui neid pole, siis kuidas saab? Kas on võimalik rajada puurkaevu ja kuidas lahendada kanalisatsioon? Kas krundi juurde pääseb suurelt teelt või tuleb juurdepääsutee ise ehitada? Kas on võimalik teele seada servituut, kui see läheb üle naabri maa?

Kruntide müük võib üldiselt võtta mitu aastat. Kui elamukrunt hinnaga kuni 50 000 eurot on veel ostjaile vastuvõetav, siis kallimatele kruntidele on ostjat raske leida.

Arendajatele suur mure ongi see, et arendamine on kallis ning krundi hind läheb kõrgeks, kuna ehitatakse välja teed, tänavavalgustus, veetakse trassid, ent pangast laenu saamine on inimestel krundi ostmiseks raskendatud.

Allikas: Arco Vara