Madalatest taimedest võiks valges aias olla laiuvaid ning padjandvorme nagu karpaadi kellukas ’White Clips’ (Campanula carpatica), harilik merikann ’Alba’ (Armeria maritima), verev kurereha ’Album’ (Geranium sanguineum) ja kivikilbik (Lobularia maritima). Muuseas, kivikilbikut ei ole hilja külvata ka praegu!

Kivikilbik

Kõrgemakasvuliste taimede hulgast võiks valida sellised, mis jätavad õhulise üldmulje: orgi ammi ’Green Mist’ (Ammi visnaga), suur ammi ’Queen Anne’s Lace’ (Ammi majus), õhuline piimalill (Euphorbia hypericifolia), harilik kosmos ’Purity’ (Cosmos bipinnatus).

Ammid on haljastuses veel vähekasutatud, kuid väärivad oma ilme tõttu kohta maalähedases ja looduslikumas koduaias ning miks mitte ka kontrastina ultramoodsas aias.

Suur ammi

Ammid on haljastuses veel vähekasutatud, kuid väärivad oma ilme tõttu kohta maalähedases ja looduslikumas koduaias ning miks mitte ka kontrastina ultramoodsas aias.

Õitsevate taimede vahel on soovitav kasutada ilukõrrelisi, mis lisavad vertikaalset mõõdet ning uut tekstuuri, jättes samas õrna üldmulje. Kõrrelised on vastupidavad ja ilmastikukindlad, mis teevad neist tänuväärse täienduse igale aiale ja peenrale.

Pehmed kõrrelised

Valgesse aeda sobivad näiteks juus-stepirohi (Stipa capillata), jõhv-stepirohi (Stipa tenuissima), tarn ’Amazon Mist’ (Carex), kõrge raikaerik ’Variegatum’ (Arrhenatherum elatius subsp. bulbosum).

Juus-stepirohi

Lehtdekoratiivsed taimed nagu harilik maajalg ’Variegata’ (Glechoma hederacea) ja harilik naat ’Variegata’ (Aegopodium podagraria) pakuvad kirjut lehemassiivi õitsevate taimede vahel. Esimene sobib ka amplisse ning teine on väga hea pinnakattetaim.

Peenrasse istutatud taimede kasvu ja õitsemise ergutamiseks võib kasutada pikatoimelist väetist, mis tuleks juba istutamisel mulla sisse segada. Pikatoimeline väetis tagab taimedele vajaliku toitainete koguse kogu kasvuperioodi jooksul.

Suvelilled

Amplitesse ja lilletünnidesse sobivad hästi õitsevad suvelilled nagu sarvkannike ’Twix Snow’ (Viola cornuta) ja aed-puispetuunia (Calibrachoa x hybrida). Viimane on ka nn. isepuhastuv, mis tähendab, et äraõitsenud õisi ei pea ise ära noppima.

Erinevatesse anumatesse istutatud taimede hooldamise lihtsustamiseks võiks lisada kastmisgeeli, mis vähendab kastmisvajaduse sagedust.

Botaanikaaed osaleb Lillefestivalil juba neljandat korda. Selleaastastest teemadest „Pereaed“ ja „Ühevärviline aed“, otsustas botaanikaaia disainimeeskond, koosseisus maastikuarhitekt Erge Jõgela, vanemaednikud Ave Visnapuu ja Heli Russak, valida viimase kasuks ning kujundada valgeõielise aia alateemaga „Unenägu“. Sellises aias ei ole kõik lõpuni arusaadav ega loogiline – nii nagu unenäoski. Valge sümboliseerib rahu ja vaikust, hingestatust, harmooniat, valgust, puhtust ning poeetilisust.