Ühe võimaluse saada ülevaade oma tervislikust seisundist annavad kompaktsed terviseuuringud – laboriuuringud ja terviseauditid, mis vaatlevad elundite ehitust ja hindavad nende talitlust.

Laboriuuringud aitavad hinnata seda, kuidas organid töötavad

Kõige sagedamini tehakse laboriuuringuid veeniverest, saades nii tervise kohta väga palju olulist infot: näiteks immuunsüsteemi seisundi, võimalike põletike, allergiate, südame-veresoonkonnahaiguste riskide ja palju muude probleemide kohta. Lisaks veeniverele tehakse uuringuid sageli ka uriinist või väljaheitest, et uurida muuhulgas kuseteede infektsiooni või tuvastada seedetrakti veritsusi ja võimalikke parasiite.

„Normaalsed tulemused ei kindlusta, et terviseprobleeme ei ole või neid ei teki. Seetõttu tuleks enne uuringute tegemist siiski konsulteerida laboriarstiga, kes aitab sobivaid uuringuid valida ning hiljem ka tulemusi selgitada,“ täpsustab Ida-Tallinna Keskhaigla laboriarst Maarit Veski.

Terviseauditid ühendavad laboriuuringud ja diagnostilised uuringud

Üldist tervislikku seisukorda hindavad ka terviseauditid, sisaldades nii peamisi laboriuuringuid kui ka piltdiagnostikauuringuid nagu näiteks ultraheli. Terviseauditil hinnatakse kopsude ja kõhuõõne elundite talitlust, südametööd ja südame vastupidavust füüsilisele koormusele. Vere- ja uriinianalüüside põhjal jälgitakse erinevaid näitajaid nagu põletikud organismis, kolesterool, veresuhkur, maksa ja neerude funktsioon ja muud. Uuringuid alustatakse hommikul ning maksimaalselt nelja tunni pärast selgitab nende tulemusi patsiendile juba eriarst.

„Tervist tuleks regulaarselt kontrollida iga aasta või paari tagant, et avastada võimalikke muutusi ja alustada vajadusel kohe ka raviga,“ soovitab Ida-Tallinna Keskhaigla sisehaigustekeskuse juhataja dr Alice Lill. Inimestel on huvi oma tervisliku seisundi vastu ning peetakse oluliseks teha vajalikud uuringud ühel päeval suhteliselt lühikese aja jooksul. „Paljude jaoks on tähtis kohtuda kogemustega arstiga, kes uuringute tulemusi selgitab ning jagab nõuandeid edaspidiseks jälgimiseks või täiendavaks raviks,“ lisab dr Lill.

Terviseuuringuid saab teha mitmel viisil

Laboriuuringuid võib tellida nii üksikuuringu kui ka uuringute paketina, soovi korral koos laboriarsti konsultatsiooni või kirjaliku kokkuvõttega tulemustest.
Terviseauditid keskenduvad üleüldisele füüsilisele tervislikule seisundile või spetsiifilisemalt südametöö hindamisele.

Tulemused jäävad alles elektroonilisse tervishoiu andmebaasi Digilugu ning neid väljastatakse vajadusel ka paberkandjal.

Ühepäevane ehk ambulatoorne terviseaudit (tabelis nr 1) kestab 4 tundi ja on mõeldud peamiselt kardiovaskulaarsete riskifaktorite hindamiseks ning esmase ülevaate saamiseks oma tervisliku seisundi kohta inimestele, kes ei põe erinevaid kroonilisi haigusi.

Ühepäevane kardioloogiline terviseaudit (tabelis nr 2) hindab eelkõige südametegevust, südamehaiguste riski ja koormustaluvust ning kestab samuti 4 tundi.

Kahepäevane kardioloogiline terviseaudit (tabelis nr 3) on soovitatav neile, kes on varem põdenud südamehaigust või kellel on südameprobleemid. Uuringud sobivad ka palju reisiva ja stressirohke elustiili puhul, kui perekonnas esineb või on esinenud südame- või veresoonkonnahaigusi.

Terviseauditid ja laboriuuringud on tasulised uuringutepaketid ning dr Alice Lille sõnul sobivad need kiire elutempoga inimestele, kes soovivad aega kokku hoides võimalikult head ülevaadet oma tervisest ning kes hindavad kogemustega arsti konsultatsiooni. Lisaks sobivad sellised uuringud ideaalselt neile, kes elavad ja töötavad välisriikides.

Rohkem infot terviseauditite ja muude terviseuuringute kohta saab telefonil 620 7987, aadressil terviseaudit@itk.ee ja Ida-Tallinna Keskhaigla kodulehel.

Jaga
Kommentaarid