Vastab ÜLLI-RIINA SILDNIK

Helga Taimeaia aednik

See püsilill on lõhine kalimeris (Kalimeris incisa). Teda võib liialdamata nimetada superõitsejaks, kahjuks on ta meie aedades ja haljastuses aga põhjendamatult vähe tuntud ja kasutatatud.

Juba alates mai lõpust kattub suur õhuline puhmik (kõrgus 80–100 cm) armsate kollase südamikuga “astriõitega”, ja on selline tõesti kogu suve.

Kalimeris on vähenõudlik ja vähest hoolt vajav püsik. Kasvukohaks sobib kõige paremini viljakas ja vett läbi laskev pinnas täispäikeses või poolvarjus. Noorelt taimelt tuleb eemaldada võsundid, siis püsib ta tugev ja kompaktne ega lamandu.

Kalimeris on väga tänuväärne taim alati õitseva püsikupeenra koosluses. Teda võiks oluliselt rohkem kasutada madala astri sortide asemel, kes meie kliimas tihti õitsemiseni ei jõuagi.

Edukalt asendab kalimeris ka teisi sügisel õitsevaid püsikastreid. Kui näiteks õiekas ja kaunis aster hakkab õitsema alles septembris, siis lõhine kalimeris on selleks ajaks meid õitega rõõmustanud juba mitu kuud. Vanade õite eemaldamine pikendab õitsemist veelgi.

Õisi täis tipitud lõhine kalimeris meeldib väga liblikatele.

Korralikult juurdunud taim talub hästi ka põuda. Vähenõudliku taimena sobib talle niiske kuni kuiv, aluseline kuni happeline, liivane kuni savine pinnas. Parim kasvukoht on niiske ja viljaka pinnasega päikeseline paik veekogu lähedal.

Sordil ‘Blue Star’ on sinised õied läbimõõduga 2,5 cm, puhmiku kõrgus on 40­−50 cm. Sort ‘Alba’ on valgete õitega, kõrgus kuni 60 cm.

Lõhisel kalimerisel on ka kirjulehiseid sorte. ‘Shogun’ püüab pilku ilusa kreemi-rohelisekirju lehestikuga, kahvatulillad õisikud avanevad suve teises pooles. Puhmik kasvab 50 cm kõrguseks. Lehevärvid on kõige säravamad päikselises ja piisavalt niiskes viljakas kohas kasvades. Latvade näpistamine ergutab uute erksavärviliste võrsete kasvu veelgi.

Kuna kalimeris on vastupidav, vähenõudlik ning väga pika aja jooksul rikkalikult õieilu pakkuv püsilill, sobib ta eriti hästi just maakodu aeda.