Ingver soojendab talvepäeval ka kõige külmunuma vürtsisõbra üles, lisaks kiirendab ta olulisel määral ainevahetust, mis viib omakorda rasvapõletuseni. Ingver toetab immuunsüsteemi, mistõttu teda kasutatakse külmetushaiguste ennetuses ja ravis. Leevendab iiveldust - ingverit soovitatakse tarvitada merehaiguse puhul. Samuti on teada, et ta kaitseb allergia eest ja alandab kolesteroolitaset.

Ingveri omapärane vürtsikas maitse sobib nii magusate kui ka soolaste toitudega. Tõeliselt tervislik on hommikust toormahla valmistades mahlapressi pöidlasuurune ingverikuubik lisada või teda veidi tee sisse riivida. Riivitud ingveriga saab veel näiteks vürtsitada salatikastmeid või maitsestada hakkliharoogi.

Küüslauk on tuntud oma antibakteriaalsete, viiruste- ja parasiitidevastase omaduste poolest, kuid sisaldab ka fütokemikaale, mis aitavad sulatada rasvaladestusi. Küüslauk toimib veresooni laiendavalt
ja trombe ennetavalt, mis toob omakorda kaasa vereringe parema töö, viimane on kaalulangetamise juures väga oluline.

Kõige kasulikum on küüslauku tarvitada toorelt, kuid paljude inimeste seedimine ei talu seda. Abiks võib olla harjutamine väga väikeste kogustega või siiski küüslaugu kerge kuumtöötlemine. Küüslauk tuleks toitu valmistades lisada alati selle protsessi keskel või pigem lõpu poole. Nii väheneb tema ärritav toime maole ja soolestikule, kuid siiski säilib valdav osa kasulikke omadusi.

Tšillipaprika on tuntud tervisevürts, eelkõige tuntakse seda tänu valuvaigistavale, meeleolu parandavale, verejookse peatavale ja südame-veresoonkonda stimuleerivale toimele. Regulaarse tarbimise korral aitab ta ka edukalt rasva põletada. Vastupidiselt üldisele eelarvamusele võivad tšillipaprikat mõõdukalt tarvitada ka mao- ja soolehaavanditega inimesed. Uuringute põhjal aitab see vürts liigset happelisust hoopiski neutraliseerida ja on seetõttu haavandite paranemisel abiks.

Vürtspaprikat võib lisada kõikjale, kus ta tundub sobivat. Hoiatuseks võib märkida vaid niipalju, et alguses ikka pigem vähem, kui rohkem. Arvestada tasub aga tõsiasjaga, et süües kasvab isu!

Jaga
Kommentaarid