5 vilja, mida talvel mingil juhul ostma ei peaksLisatud põhjused ja alternatiivid!

 (3)
Mustikad. Foto: Pixabay.com

Kaubandusest saab igal hetkel osta praktiliselt kõiki värskeid puu- ja köögivilju, samuti marju, mida hing ihaldab. Alati ei ole näiteks maasikad talvel aga parim valik, miks?

Hooajalise toitumise tervislikkust ja vajalikkust rõhutatakse üha enam. Põhilised põhjused selleks on nii keskkonnateadlikud, tervist hoidvad kui ka maitseomadusi silmas pidavad.

Nimelt värsked viljad, mis tuuakse meile kohale teiselt poolt maailma ja kesk nende ebaloomulikku tarbimisaega, suurendavad märkimisväärselt meie kõigi ökoloogilist jalajälge. Samuti ei pruugi toorelt korjatud ja säilitusainetega töödeldud saadused olla enam nii tervislikud, kui me loodame. Ja mis seal salata, ka nende maitseomadused ei ole just kui kogu seda vaeva väärt.

  • Spargel. On nüüdseks saadaval kogu aasta vältel, siiski väga kvaliteetset sparglit on keeruline talvel meie poodidest saada. Talvised sparglid kipuvad olema puised ja jääma maitseomadustelt tugevalt alla kevadistele, mil on just nende taimede hooaeg. Spargli asemel võiks osta brüsseli kapsast. Õrnad minikapsad on suurepärased talvised köögiviljad ja nende kasulikke omadusi ei kiideta kindlasti piisavalt. Vaid üks tassitäis brüsseli kapsaid võib katta täiskasvanud inimese päevase C- vitamiini ja kaaliumivajaduse.
  • Virsikud. Imemaitsvad puuviljad, mille kõrghooaeg on meil varasügisel - just siis on nad kõige maitsvamad ja vitamiinirohked. Praegu poodidesse jõudvad visrsikud on kõvad, tihtilugu toored ja neil puudub neile niivõrd omane väärtuslik mahlasus. Virsikute asemel on ideaalne valik hurmaa, mille magus ja mahlane maitse teeb meie talvel ka sügisestele virsikutele silmad ette, seda enam et nende puuviljade kõrghooaeg on justnimelt talvel!
  • Maasikad. Kevadine maasikamüük jõuab meile tihti juba veebruaris, millal ahvatlevad punased marjad lausa kutsuvad ostma. Siiski kipuvad nad olema maitsetud, kõvad ja valgete otstega. Sobilikud pigem kaunistuseks kui söömiseks. Külmutatud maasikad on talvisel ajal ja varakevadel tervislikum ja maitseküllasem valik maasikaisu leevendamiseks. Senda enamgi, külmletis leidub ka kodumaiseid maasikaid, mis just täisküpsena on kiirkülmutatud ning enamus maitset ja kasulikke omadusi marjades säilinud.
  • Tomatid. Esimesed punased tomatid toovad naeratuse näole - milline värvi- ja maitserikkus! Eriti veel kui nad on kasvanud omaenda aias või lihtsalt kodumaal. Talvised tomatid on aga poodides kõvad ja maitsetud. Suurte sissetoodud tomatite asemel võiks proovida kodumaiseid kirsstomateid, mida tihtilugu ka talvel saada on. Nende maitseomadused on oluliselt paremad.
  • Mustikad. Värskete talviste mustikate hind on jalustrabav, ent oma pika teekonna jooksul on nad kaotanud paljuski maitses ja C-vitamiinisisalduses. Harvad pole ka juhused, kui pakitäis hinnalisi mustikaid on hallituse lõhna või maitsega. Värskete mustikate asemel on nagu maasikate puhulgi parim valik külmutatud kodumaine mari.
Maakodu


Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare