5 võimalust, kuidas kasutada suvikõrvitsat

Foto: Pixabay.com

Suvikõrvits kannab juba kohati saaki. Kellel aias kasvamas rohkem kui üks taim, võib ühel hetkel tekkida tõsiseid raskusi nende viljade kasutamisega.

Kõrvitsad on ühed vanemad kultuurtaimed, keda Kesk- ja Lõuna-Ameerikas kasvatati juba enne maisi, mõnedel andmetel Peruus isegi 7000 aastat tagasi. Euroopasse toodi kõrvits 16. sajandil, ehk alles peale Ameerika avastamist. Suvikõrvitsad on üldnimetus, mis tähistab hariliku kõrvitsa lühema kasvuajaga teisendeid, meil kasutatakse korrektsemalt ka väljendit: rullkõrvits. Neist enim tuntud on kabatšokk ja patisson.

Suvikõrvitsa populaarsus on kasvanud eelkõige seoses tervisliku toidu propageerimisega. Sellel viljal on märkimisväärsed dieetomadused, mis seisnevad kaalium, naatriumsoolade, kiudaine sisalduses ja väheses kaloorsuses (27kcal 100g kohta). Viljad sisaldavad samuti suhkrut, valku, mineraalaineid ja vitamiine. Rullkõrvitsad on abiks ka liigse vedeliku ning jääkainete väljutamisel ning üldisel organismi puhastamisel.

Suvikõrvits võtab kergesti juurde teda ümbritsevad maitsed ja seetõttu peidetakse teda tihti erinevate hoidiste sisse. Eriliselt hästi sobib ta massi andma tomati- ja paprikahoidistesse, kuid ka magusatesse keedistesse. Vähemalt ühe kolmandiku jagu võib teda lisada praktiliselt iga moosi sisse.

Igapäevaselt toiduks kasutatakse suvikõrvitsa väikeseid, kuni 20cm pikkuseid vilju, kuna need on oma tekstuurilt ja maitselt õrnemad. Selliseid pisikesi kõrvitsaid võib kasutada suvistes salatites toorelt või panna näiteks kurgi asemel võileivale. Samuti sobib neid tükeldada meelepärasel viisil ning grillida, kas liha kõrvale või näiteks sinihallitusjuustuga ülepuistatult eraldiseisva roana.

Suvikõrvits sobib hästi teiste suviste viljade kõrval näiteks ühepajatoidu sisse. Toiduvalmistamisel tuleks arvestada tema suhteliselt lühikese küpsemisajaga ja lisada ta potti viimasena.

Kasutada saab ka suvikõrvitsate õisi koos või ilma väikeste viljaalgmeteta. Üha kogugub populaarsust nende friteerimine. Õied võib ka täita meelepärase täidisega, kasta taignasse ja friteerida kuldpruuniks.

Kõnealuseid vilju võib kasutada ka küpsetistes. Sellisel juhul tuleks rullkõrvits riivida ning panna vähese soolaga segatuna mõneks ajaks sõelale nõrguma, et temast imbuv vesi ei rikuks küpsetise tekstuuri. Peale nõrutamist võib kõrvitsamassi julgelt koogitaignasse segada ning küpsema panna.

Maakodu


Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare