Intensiivsele floksipunasele moodustab õrna ja koheva tausta õhuline piimalill (Euphorbia hypericifolia sün Chamaesyce hypericifolia) ‘Stardust White Flach’, mille lumivalged “õied” (tegelikult õisikut ümbritsevad kõrglehed) toovad kasti heledust. NB! Taime mahl on mürgine.
Tugevat floksipunast tasakaalustab ka hõbesametiste lehtedega lamav käokuld (Helichrysum petiolare) ‘Nana Silver’, mis hakkab suve jooksul üle serva valguma.

Kasti nurkadesse kasvatab tiheda heleda mätta aga valgekirjulehine pehme mesihein (Holcus mollis), mille kitsaid pehmeid lehti on mõnus paitada.

Tänu heledale mesiheinale ja piimalillele on lillekasti näha ka hämaruses.

Kollane päike ja sinine taevas

Kollane päike ja sinine taevas


Kuldkollaste õitega feerulalehine ruse (Bidens ferulifolia) toob lillekasti sooja päikese. Ta on väga tänuväärne suvelill: ilus, sitke ja äärmiselt vastupidav. Talub hästi tuult ning lühiajalist põudagi. Lillekasti ei maksa siiski kuivale jätta, sest taevasiniste õitega sinilobeelia (Lobelia erinus) ei talu seda, kui muld läbi kuivab. Kui lobeeliat aeg-ajalt tugevalt tagasi lõigata, õitseb ta pikalt ja rikkalikult.
Nii ruse kui lobeelia lepivad ka kerge varjuga.

Kasti servale moodustab heledama rippuva äärise hõberoheliste lehtedega lamav käokuld (Helichrysum petiolare) ‘Silver’, keskel troonib aga uhkelt neegri-hiidhirss ehk neegrihirss (Pennisetum glaucum) ‘Purple Majesty’, et anda istutusele kõrgust ja lennukust.

Lihtsad õied lilleaasal

Lihtsad õied lilleaasal


Väga lihtsalt saab pilkupüüdva ja armsa ilmega lillekasti, istutades sinna põõsas-hõbekakra (Argyranthemum frutescens) eri õievärviga sorte. Kuna tema puhmikud taluvad hästi pügamist, saab sel moel hoida taimi madalate, kompaktsete ja rikkalikult õitsvatena. Hõbekakrad on vastupidavad, õitsevad usinalt ka poolvarjus. Nad ei kannata aga kuivust: kui anum kas või korrakski läbi kuivab, hakkavad uued õisikunupud varisema.

Armsaid karikakraid meenutavad lilled sobivad hästi linna, sest taluvad saastunud õhku ja tolmu. Tänu tugevatele lehtedele ja vartele võib tolmuseid taimi korralikult piserdada.
Lilleaasa servale kasvatab voogava äärise harilik maajalg (Glechoma hederacea) ‘Variegata’, mille sabad võivad suve lõpuks ulatuda 80 sentimeetrini.

Ilus ka õiteta

Ilus ka õiteta


Selles kastis annavad värvi peamiselt värvilised lehed. Lehtdekoratiivsete viirpelargoonide uued sordid ‘Nikita Scarlet’ ja ‘Occold Shield’ üllatavad põnevate värvidega: esimesel kaunistab mustjaspunast lehte roheline serv, teisel on salatirohelise lehe keskel šokolaadipruun laik.
Ka tihedaid padjandeid moodustav kera-kirbutatar ehk kera-kirburohi (Persicaria capitata sün Polygonum capitatum) ‘Caramel Candy’ edvistab põneva lehemustriga. Õitsedes kattub ta pisikeste roosade õienuttidega.

Värvikas on ka taevasse kõrguv kalevikepp (Gaura lindheimeri) ‘Rose’, mille varred ja noored lehed on säravpunased. Roosad õied sobivad hästi kokku kirburohu õitega. Äärmiselt põuakindla liigina sobib kalevikepp hästi konteinerisse.

Ürdikast: ilu ja kasu korraga

Ürdikast: ilu ja kasu korraga


Köögiakna lähedusse ja grillinurka on nutikas panna taimed, mida saab ka kulinaarselt kasutada. Kasti keskel troonib vürtsbasiilik (Ocimum basilicum) ‘Magic Blue’, mis oma tumedate lillakaspunaste varte ja leheroodudega on vägagi efektne. Lehtedel on mahe lõhn ja maitse. Kasvab kuni 45 cm kõrguseks.

Basiiliku kõrval paistab lihavate torujate lehtedega haruline bulbiine (Bulbine frutescens) ‘Medicus’, käepärane ravitseja suvise aiaelu hädade puhul: tema geelitaolise mahlaga saab ravida põletusi, haavu, kriimustusi, nahamarrastusi, putukahammustusi jne, tee ravib köha ja külmetust. Väärt ravimtaim on ilus ja samas vähenõudlik.
Kasti nurkadest leiab teise imetaime, universaalse tervistaja viielehise eluväädi (Gynostemma pentaphyllum) ‘Jiaogulan’. Tema lehtedest tehtud antioksüdantidest rikas tee pidavat aitama vananemise vastu, vähendab halva kolesterooli sisaldust veres, madaldab kõrget vererõhku, pärsib vähirakkude arengut jne. Eluväät kasvatab vaid kuu ajaga ligi meetrise lopsaka “saba”.
Ürdikastist saab veel noppida sidrun-liivateede (Thymus × citriodorus) sidruni lõhna ja maitsega lehti, mis annavad salatitele hapuka maitsevarjundi ja lisavad sidrunilõhna liharoogadele.

Valgeservaline ‘Blue Winte’ ja kollaseservaline ‘Sambesi’ moodustavd ilusa kirju pinnakatte.
Kastis kasvab veel pune (Origanum), võrratu lõhnaga lavendel ja pikkade pehmete hõbedaste lehtedega vahemere käokuld (Helichrysum stoechas). Kui ürdid õitsema lasta, rõõmustavad silma liivateeroosa, lavendlisinine, käokullakollane ning bulbiineoranž.

Varjulise paiga kaunistaja

Varjulise paiga kaunistaja


Üks paremaid õitsejaid varjulisse paika on südajas suutera (Sutera cordata sün Bacopa ‘Snowflake’). Kui varem oli saada vaid valgete õitega sorte, siis nüüd on tulnud ka hele- ja tumeroosasid, helelillasid, tumeroosa silmaga roosasid jne.

Piisab, kui panna kasti eri värvi sordid, ja ilus tulemus ongi käes. Suuterad õitsevad lakkamatult esimeste sügiskülmadeni. Kuivanud õied varisevad ise maha.