Kindlasti tuleb ümberistutus- või harvendustöö ette võtta siis kui iirised õitsevad tagasihoidlikult, õievarred on nõrgad ja lühikesed. Ka iirise puhmik ise annab märku sellest, et vajab harvendamist või ümberistutamist – risoomid on kasvanud tihedasse puntrasse, neile ei pääse ligi piisaval hulgal päikest ja õhk ei käi läbi.

Liiga tihedaks kasvanud puhmik
Kuigi ümberistutamist soovitatakse erinevail andmeil teha paari nädala pärast peale õitsemist, olen edukalt ümberistutustööd teinud varakevadel ja mõnikord olude sunnil ka sügisel. Iirised on sellest hoolimata kenasti kasvanud ja rikkalikult õitsenud. Sügisesel ümberistutamisel peab arvestama, et taim jõuaks enne külmade tulekut korralikult juurduda.Ümberistutustöid võiks ette võtta kuiva ilmaga. Nii on lihtsam risoome kätte saada, mullast ja umbrohust puhastada. Ka on maa ettevalmistamine lihtsam ja mugavam.
Ümberistutatavad aediirisepuhmikud kergitada aiahargiga ettevaatlikult üles, eemaldada liigne muld, praht ja lehepudi. Mina olen kääridega tagasi lõiganud liiga pikad juured ja kolmnurkse lõikega kärpinud ka lehti (kirjanduse andmeil soovitatakse kuni 2/3). Lehtede tagasikärpimine vähendab niiskusekadu ja aitab taimel kiiremini juurduda. 
Enne lõikamist

Peale lehtede-juurte tagasilõikamist olen taimi hoidnud õhu käes ja lasknud veidi kuivada. Tundmatu päritoluga risoome olen aga profülaktika mõttes hoidnud umbes paarkümmend minutit kaaliumpermangaadi nõrgalt roosas lahuses ja lasknud seejärel õhu käes kuivada. 

Samal ajal kui risoomid kuivavad, on hea ette valmistada uus (või ka vana) koht iiristele. Võimalusel tasuks aediirised kasvama panna kohta, kus neil oleks tuulte eest varju ja küllaldaselt päikest. Ka ei tohiks kohal, kus plaanitakse kasvatada aediiriseid, koguneda ei kevadine lumasulamise- ega vihmavesi, sest liigne niiskus võib põhjustada juuremädaniku teket. Maa ei pea olema väga sügavalt haritud ja väetatud, küll aga võiks mullapind olla segatud kõdusõnniku ja kompostimullaga.

Pärast tagasilõikust
Kui maa on valmis ja risoomid ette valmistatud, algab istutamine. Iirise eduka õitsemise tagab tema õige istutussügavus. Osa risoomist peab jääma maapinnale, juured aga tuleb katta mullaga ja see korralikult kinni suruda. Ja kindlasti kasta põhjalikult.
Alati pole võimalik iiriseid uude kasvukoha ümber istutada. Siis aitab hädast välja, kui liiga täis kasvanud puhmikust terava noaga vanad risoomid eemaldada. Selleks tuleb puhmik eelnevalt umbrohust puhastada, seejärel risoomid ettevaatlikult välja kaapida ja vaadata, millised eriti koledad või vanad. Alles jäänud noorendatud puhmikule panna peoga täiteks komposti-liiva-kõdusõnniku segu. Värske, toitaineterikka mullasegu lisamisel mitte aga kinni katta mullapinnal olevaid risoome.
Uus istutuskoht
Liiga sügavale istustatud iiris