Alati on õigem lõigata puid sagedamini ja korraga vähem, kui et harva ja korraga palju.

Marjapõõsad

Alustage ka sõstarde ja karusmarjapõõsaste lõikamisega. Vajadusel vajutage külmakergitatud istikud tagasi. Nüüd on õige aeg ka võtta põõsastelt paljunduseks pistoksi.

Kui vaarikavarred jäid sügisel lõikamata, tehke seda nüüd. Samuti eemaldage teised kidurad, kuivanud tipuga või talvel kahjustunud varred. Kinnitage vaarikavarred tugedele.

Dekoratiivtaimed

Alustage ilupuude ja -põõsaste kevadise tagasilõikusega. Eriti oluline on märtsis lõigata neid suvel õitsevaid ilupõõsaid, mille õied tekivad sama aasta võrsetele. Kärbitud oksad tooge tuppa ja pange ajatamiseks vette, nii on peagi tuba õisi täis.

Õige aeg on enne kasvu algust kärpida kuusehekke. Teine võimalus kuusehekkide kärpimiseks on augustis pärast kasvu lõppu.

Märtsipäike on ere. Kui igihaljad taimed on katmata ja otsese päikese käes, tuleks nad põletuste vältimiseks kindlasti katta.

Vahelduva külmumise ja sulaga on märts keeruline kuu väiksematele püsililledele, maasikatele, maitse- ja ravimtaimedele. Neile on abiks, kui panete katteks kuuseoksi.

Olenevalt kevadest võib järk-järgult alustada rooside talvekatete eemaldamist.

Nüüd on viimane aeg külvata ettekasvatamiseks suvelillede seemneid. Külma kasvuhoonesse võib juba hakata külvama tilli, redist ja peterselli.

Muru

Eemaldage murule kogunenud kulu ja lehed ning viige murusse samblatõrjevahendeid. Kui murul on veel lumejäänuseid, loopige need laiali.

Sobiva ilmaga saab alustada muru õhustamist.

Väljaläinud murulaikudele võib juba keltsaga teha seemne pealekülvi.

Toalilled

Toalilledel algab uus elutsükkel, hakake neid rohkem kastma ja väetama. Kui toataim vajab ümberistutamist, on märts selleks sobivaim kuu. Kuid pärast ümberistutamist tuleb toataimedega olla väga hoolikas, enne täielikku juurdumist ärge neid veel väetage.

Kevad tuleb! Jalutage rohkem väljas, et tunda, kuidas kevad tasapisi lähemale tuleb. Haarav looduselamus on jalutada säraval kevadpäeval sarapuude all, kus kullendavad urvad.

Pange vaasi ajatamiseks õitsevaid oksi, nii on peagi tuba õiteilu täis.

Märts on aeg, mil vahtrad ja kased pakuvad meile mahla, mis on ühtaegu maitsev ja tervislik ning kindel märk, et kevad on käes.

Nipid õite ajatamiseks

  • Aeglane ajatamine tavalisel toatemperatuuril annab ilusamaid ja kauem kestvaid õisi. Pungade paisumist on sama tore jälgida kui õiteilu.
  • Palavas ja kuivas keskküttega ruumis vajavad ajatusoksad sagedast udutamist. Aga piisab sellestki, kui piserdate neid kord nädalas.
  • Ajatusokstele soovitatakse mitmesuguseid toitelahuseid. Need tuleb valmis teha 5–6 tundi enne tarvitamist. Suurematele viljapuuokstele tehke näiteks keeva veega lahus, lisades 10 l veele 20 g mineraalset täisväetist. Hästi sobib ka 3% suhkrulahus. Roiskbakterite tekke vastu vees aitab söögiäädikas, sidrunhape või aspiriin, mida lisage õige pisut.
  • Hea lahus ajatusokstele on ka Sprite või mõni muu sidrunhapet sisaldav karastusjook. Kasutage seda lahusena ja vajadusel lisage aja jooksul jooki juurde.