Katke roosid ja teised külmaõrnad taimed. Pidage meeles, et tõsiste katmistöödega ei tohiks alustada enne püsivate külmade saabumist, vastasel korral võivad taimed hauduma minna.

Kontrollige üle kõikide puude toestused. Enne talve on mõistlik puud tugevamalt toestada, et neid hilisügiseste ja talviste tormide eest kaitsta. Samuti tuleks jälgida, et toestuste kinnitused ei ole hakanud taimi soonima või muul viisil pigistama. Võimalusel võiks kõik toestused uuesti siduda.

Kompostige lehti. Suuremate puude lehtedest saab väärtusliku kompostmulla, mida on hiljem hea taimede turgutamiseks kasutada. Kompostihunnikust tuleb välja jätta kõik haigustunnustega taimeosad, kuna neid kompostides enamik haiguseid ei hävine, vaid liigub hiljem komposti kasutades edasi.

Kui veel ei ole tehtud, siis on viimane aeg istutada taliküüslauku ja kevadlillesibulaid. Kevadlilledest talub tulp hilist istutust hästi.

Kaitske poti- ja konteinertaimi. Potitaimed on oluliselt külmaõrnamad kui maa sees kasvavad, seega tuleb neid alati katta. Tõsta potid seina äärde, mähi potid alt ja ümbert sisse näiteks pakasekangaga ja kata kilega, et kangas ei märguks. Potitaimed võib ka talveks mulla sisse kaevata kas potiga või ilma.

Kuiva sügise puhul peab igihaljaid taimi kastma! Piisavad veevarud aitavad neil parmini talvituda.

Kärpige viinamarjapõõsaid. Viinamarjapõõsaste kujundamisel on mitmeid stiile, kuid tavaliselt jäätakse alles kaks tugevat põhivääti, mis toestustega üksteisest eraldi suunatakse. Kärpida tuleks kõik oksad kuni puitunud kohani.

Järgmiseks aastaks planeeritavad peenrakohad võiks juba sügisel valmis kaevata.

Külva seemneid. Osad seemned võib külvata hilissügisel vastu talve. Sellesse nimekirja kuuluvad näiteks till, petersell, porgand, pastinaak, mustjuur, spinat, salat, põldkännak, saialill, rukkilill ja kukekannus.

Vaadake üle, puhastage ja korrastage aiatööriistad ja riided. Kulunud ja kasutuskõlbmatud asjad tuleb paratamatult ära visata ja nüüd on õige aeg teha ka nimekiri uutest vahenditest, mis talve jooksul soetada on tarvis.