Aastaid tagasi ühel talvel, kui selle taime abi vaja oli, noppisin teda lambaheina seest. Mõju oli sama hää, kui õigel ajal korjatul.

Tänu paljudele kasvukohtadele on võimalus leida neid ka erinevates kasvufaasides. Näiteks metsast leiate õitsvat kortslehte tunduvalt hiljem kui niidult.

Põhiline on taimede korjamiseks väga puhas kasvukoht – ilma saaste ja tolmuta. Lehdede sekka võib võtta ka mõne õisikuvarre.

Hariliku kortslehe lai kasutusala:
  • Ajast aega on kortslehte peetud nö naiste taimeks. Ehk seepärast, et ta ravib naistehaigusi: menstruatsioonihäireid, valgevoolust. Aitab naisi, keda ohustab iseeneslik abort. Vanasti peeti kortsleheteed eriti tõhusaks pärast sünnitust nn lapsevoodipalaviku korral.

  • Temaga ravitakse külmetushaigusi, nohu, peavalu, köha, kroonilisi soolepõletikke, neeruhaigusi ja kusepõiepõletikku.

  • Välispidiselt kasutatakse haavade raviks. Pärast hamba eemaldamist on hea loputada suud jaheda kortsleheteega. See hoiab haava puhta, leevendab isegi valu ning haav kasvab kuidagi märkamatult kinni.

  • Värsketest lehtedest tehtud putru pannakse haavadele, paisetele ja muudele põletikulistele kohtadele.

  • Vanasti on joodud kortslehe juurika teed kõhuvalu, venituse ja palaviku korral.

Kortslehel on veel üks imeline omadus – hoida lehe keskel kristallselget kastetilka. Varahommikul võite leida pisikesi veepärle ka iga lehesakikese otsas. Leidke aega vaadata ja imetleda!

Mitmeid taimi leiame ka ädalalt, kuid see pole enam see. Tõeline jõud on neis taimedes, kes kevadel kasvu alustavad ja õitsevad.

Ravimtaimedest on kevadised õitsejad juba korjatud – kuivatatud. Loodan, et ka kaselehed. Kes ei jõudnud, pole ka lootusetult hiljaks jäänud. Kuni leht pole nahkjaks muutunud, on ta veel täiesti arvestatav abiline tervise turgutamisel.

Tean aegu, kui ravimtaimi apteekides veel eriti ei müüdud ja sortiment väike oli. Kui talvel ikka kaselehti väga tarvis oli, kõlbasid ka saunavihast roobitsetud lehed. Eesmärk pühendas abinõu.