Sobiv muld

- Külvimuld peab olema haiguse-, kahjuri- ja umbrohuseemnevaba. Kõige lihtsam on kasutada poest ostetud spetsiaalset külvimulda. Tavaliselt on see vähese toitainetesisaldusega neutraliseeritud turbamuld, millele võib ise juurde segada puhast liiva (vahekorras 3:1).

- Mulla, kuhu hakkate külvama, peab ühtlaselt läbi niisutama.

- Kui turbane mullasegu on tuhkkuiv, võtab see esialgu endasse vett väga vaevaliselt. Et turvas märguks, pange see veekindlasse kilekotti ning laske kott poolenisti vett täis. Turvas tõmbab vee endasse 12–14 tunni jooksul ning muutub ühtlaselt niiskeks ja kobedaks.

- Külvikastid või lillepotid täitke mullaga nii, et pärast kerget vajutamist jääb mullapind anuma servast mõne cm võrra madalamale. Siis jääb ruumi ka seemnete katmiseks.

Kuidas külvata

- Seemneid võib pudistada mullale hajusalt või ridadena.

- Väikeste rühmadena on otstarbekas külvata neid lilli, mis istutatakse 3–5 kaupa kokku puhmikuks: lobeeliad, tukalilled, kivikilbikud, müür-kipslilled, portulakid, ahtalehised kääbuskakrad.

- Värsket seemet külvake hõredalt, vanemat tihedamalt, sest aastatega idanevus väheneb ja taimi tärkab vähem.

- Tõusmepõletiku vältimiseks katke seemned mulla asemel parem liiva, perliidi või vermikuliidiga.

- Suured seemned (lillhernes, mungalill) suruge ühekaupa sügavamale mulda.

- NB! Osa liike vajab idanemiseks valgust (vt lisa) ja neid ei kaeta. Vahel on väga väikesed seemned granuleeritud, et oleks hõlpsam külvata. Neid graanuleid ei kaeta samuti.

Ärge unustage nimesilte

- Varustage külvianumad kindlasti siltidega, kus on kirjas liik ja sort. Plastist silte saab osta poest, aga kasutada võib ka väikesi plastlusikaid, jäätisepulki jms.

- Hariliku pliiatsiga kirjutatud kiri peab kaua vastu, mõnel materjalil on parem kasutada veekindlat markerit.

- Pöörake sildil olev kiri vastu anuma seina, siis ei satu sellele kastmisvett ja silt peab kauem vastu.

Niiskus ja soojus

- Et kastmisvesi ei paiskaks mulda ja seemneid laiali, niisutage külvi pulverisaatoriga.

- Kõrge õhuniiskuse hoidmiseks katke külvianum klaasplaadi, kile või paberiga. Väga mugav on kasutada minikasvuhoonet, millele tuleb “katus” lihtsalt peale panna.

- Sobiv idanemistemperatuur on 18–20° (jahedamas kui 16° seeme lihtsalt ei idane).

- Jälgige külve iga päev, et nad läbi ei kuivaks, vajadusel niisutage toasooja veega.

- Kuni esimeste tõusmete ilmumiseni hoidke külvianumaid pimedas.

Tärkamine

- Kui märkate esimesi tõusmeid, tõstke anumad valguse kätte.

- Külvi õhutamiseks paotage klaasplaati või kilet esimesel päeval veidi, hiljem üha rohkem. Nädala pärast võtke katted ära.

- Pärast taimede tärkamist tõstke anum jahedamasse (15–18°), aga võimalikult valgesse kohta, siis ei veni taimehakatised välja.

- Tugeva kevadpäikese vastu tuleb noori õrnu taimi varjutada, muidu kõrbevad nad ära.

- Jälgige, et tõusmepõletik külvi ei hävitaks. Nakatunud taime varre alumine osa muutub peeneks ja tumeneb, haiged taimed närtsivad ja lamanduvad. Kõik kahjustatud tõusmed hukkuvad. Eriti kergesti haigestuvad sametlilled, lõvilõuad, suvilevkoid ja aedkohhiad.

Taimehakatistel hakkab õige pea külvianumas kitsas ja nad tuleb ümber istutada. Sobiv aeg pikeerida on idulehtede või esimese pärislehe faasis.

Vahendatud raamatust “Suvelilled” (Ajakirjade Kirjastus 2009).



VALGUSIDANEJAD

Nende seemneid ei kaeta

Aedkohhiad, aed-raudürt, begooniad, harilik heliotroop, kirju toreenia, lamav sanvitaalia, lemmaltsad, lilltubakad, lobeelia, mehhiko päsmaslill, mehhiko õnnehein, mätasharjad, müür-kipslill, peruu alonsoa, petuuniad, pärdiklilled, salveid, suur lõvilõug, suureõieline keskpäevalill, suureõieline portulak, tume purpurvanik.



TASUB TEADA

Külva varakult

Veebruar – märtsi algus: aednelk, ahtalehine käokuld, alatiõitsev begoonia, aed-raudürt, argentiina raudürt, feerulalehine ja madal ruse, harilik heliotroop, ilupaprika, kalevikepp, kirju toreenia, kard-hõbepael, kare tilkviljak, lamav käokuld, mehhiko õnnehein, neegri-hiidhirss, salveid, sinilobeelia, sultan-lemmalts, tume-purpurvanik, värd-kirinõges.

Märts – aprilli algus: aed-pärdiklill, hertsog-lemmalts, hiina aedaster, hiina nelk, hõbeleht, hübriidpetuunia, ilukapsas, karvane päevakübar, kõrge peiulill, leeksalvei, lehtertapp, lõhnav lillhernes, lõhnav neitsikummel, müür-kipslill, mehhiko päsmaslill, mehhiko vanikkuljus, mätashari, pronksleht, riitsinus, sigaretilill, suur lõvilõug, särav gasaania, tiivuline tunbergia, tsinnia, ämbliklill.

PILDID:

1 Värske hea idanevusega seeme külvake ühtlaselt ja hõredalt, et tõusmetel oleks ruumi areneda.

2 Pisikesi seemneid saab külvata ühtlasemalt, kui segate need liivaga.

3 Katke külvipott niiskuse hoidmiseks klaasi või kilega.

4 Noored taimed pikeerige ümber idulehtede faasis või hiljemalt siis, kui on
ilmunud esimesed pärislehed.

5 Noored taimed pikeerige ümber idulehtede faasis või hiljemalt siis, kui on
ilmunud esimesed pärislehed.

6 Kõrgemad liigid istutage kohe suurematesse pottidesse.