Ravimtaimede kogumisel valida selleks paigad, mis oleks eemal tööstusettevõtetest ja tiheda liiklusega maanteedest. Kogumiseks parim aeg on päikeseline hommikupoolik, mil kaste on maast läinud ja taimed kuivad. Kuivatamiseks sobivad üldjuhul varjulised, päikese eest kaitstud õhurikkad varjualused või esikud-pööningud.

* Paiselehe õitest valmistatud teed juuakse rögalahtistava vahendina hingamisteede haiguste puhul, teest on abi ka kõhulahtisuse korral.

* Kasepungad ja noored lehed sobivad hästi tee valmistamiseks mida tarvitatakse külmetushaiguste ravil. Kasepungadest või noortest lehtedest valmistatud tõmmis toob kergendust ka depressiooni korral, sest kask stimuleerib närvisüsteemi tegevust.

* Männikasvud kogutakse siis, mil nad pole veel pikaks veninud. Teed tarvitatakse külmetushaiguste korral ja rögalahtistava vahendina, hästi aitab ka köha korral.

* Kuusekasvud sobivad angiini ja hingamisteede hädade korral. Tee valmistamiseks võetakse 2 spl kasve, lisatakse 1,5 kl keeva vett ja lastakse tõmmata 15 minutit.

* Aiamaad kaevates võib koguda orasheinarisoome. Viimased puhastatakse voolava vee all, tükeldatakse ja kuivatatakse õhurikkas kohas. Risoomidest valmistatud tee ajab higistama, teda tarvitatakse palaviku ning maksa-, kopsu- ja neeruhaiguste korral.

* Võilillel sobivad kasutamiseks kõik taimeosad. Aiamaad kaevates võib koguda juuri, esimesed noored lehed sobivad salatitesse, õisikud sobivad kasutamiseks võilillesiirupi, -mee ja –veini valmistamiseks. Kogutud juured pestakse koheselt, nõrutatakse, tükeldadatakse ning kuivatatakse. Juurtest valmistatud tee soodustab mao- ja seedenäärmete tegevust, vähendab vere kolesteroolisisaldust, alandab veresuhkrut ja on hea diureetikum.

* Nurmenukuõitest tee aitab ravida köha ja on rögalahtistava toimega, rahustab ja toob hea une. Nurmenuku õied ja lehed sobivad ka toorsalateisse.

* Kõrvenõgesel sobivad ravimtaimena kasutamiseks nii lehed, varred, juured kui seemned. Varakevadised noored taimed sobivad suurepäraselt turgutava tee valmistamiseks või supiroheliseks. Kuivatamiseks koguda taime alles vahetult enne õitsemist. Nõgesetee tugevdab verd, alandab veresuhkrut, suurendab sapieritust ning imetavatel emadel piimaeritust.

* Noored naadilehed sobivad kevadel toorsalateisse ja suppidesse. Naat vähendab kevadväsimust ja soodustab seedetegevust.