Pole mingi saladus, et jõulutähe populaarsus on suuresti üles ehitatud tema iseloomulikule värvile ja sellele, et efektselt õitsevaid taimi, millega oma kodu kaunistada, kipub südatalvel maailmas nappima.

Taimed kasvatatakse kaunistama Eestimaa kodusid

Nurmiko aiand kasvatab igal aastal ligikaudu 100 000 jõulutähte, millest pea kõik on endale omaniku leidnud juba enne muldasaamist. Taimi kasvatatakse ettetellimise põhjal ja suurimad ostjad on kõik kodumaised lillepoed ning aianduskeskused. Seega suurtes kasvuhoonetes lopsakaks kasvatatud taimed jõuavad igal aastal meie endi kodudesse, mitte ei sõida välismaiseid poelette kaunistama.

Juba enne esimest adventi lähevad aiandist välja taimed kuues eri suuruses: imepisikestest peopessa mahtuvatest kuni pisut üle poole meetri kõrguseni sirutuvate põõsasteni. Kusjuures huvitav on teada, et kasvama pannakse nad kõik juba suvel. Kõige suuremad taimed istutatakse mulda juunis – vahetult pärast suvelillebuumi lõppu, ja kõige väiksemad taimed hakkavad aiandis kosuma augusti lõpus.

Sordivalik nõuab väga head planeerimisvõimet

Jõulutähti kasvatatakse maailmas üle saja sordi, Nurmiko aiand on välja valinud neist ligikaudu 20 sobivamat. Kuna pole mõtet toota taimi, mida ei osteta, on sordivalik kujunenud aastatepikkuste katsetuste tulemusena. Populaarsemad on ikka ja alati klassikalised, punaselt ja valgelt värvunud taimed. Kusjuures statistika näitab, et heledad ning kirjud toonid meeldivad rohkem noorematele ostjatele, tumedaid ja sügavamaid toone eelistavad vanemad kliendid, ning trendid aastate lõikes väga palju ei erine.

Asjatundlik sordivalik aitab taimi ka õigeaegselt ajastada – nii et ikka kogu jõuluajal oleks igal nädalal värsket kaupa tellimuste täitmiseks pakkuda.

Jõulutähtede väiketaimed ostetakse Hollandist või Saksamaalt suurtootjatelt, kelle põhitööks ongi just väiketaimede kasvatamine. “Nii saab algmaterjali väga ühtlase kvaliteediga ja kulutused on tegelikult väiksemad. Soojemates piirkondades on väiketaime lihtsam kasvatada, lisaks on selleks vaja luua ideaalsed tingimused ning sellega tegelevatel suurfirmadel on neid investeeringuid mõistlikum teha. Meie aiandites ei ole niisuguste taimede nii-öelda nullist kasvatamine kasumlik,” tunnistavad Nurmiko aednikud.

Kauni piimalille puhul valitseb sage eksiarvamus, et võrsete tippudes olevad värvilised tutid ongi taime õied. Iseloomuliku välimuse ja värvi annavad talle aga hoopis kõrglehed, mis sordile omaselt värvuvad. Taime õied on imepisikesed ning üsna märkamatuks jäävad moodustised värviliste lehtede vahel – just nimelt see osa, mis esmapilgul tundub hoopis õie südamikuna või isemoodi tolmukate kogumikuna.

Jõulutäht on põnev näide looduse keerdkäikudest, kuna uhked õied on ikka loodud tolmeldajate ligitõmbamiseks. Siinkohal pole taimele atraktiivset õit tekkinud ja olukorda kompenseerivad hoopis värvilised lehed. Kusjuures needsamad lehed võivad olla ka erineva kujuga, ebaharilikult krussis või hoopiski sakilise servaga – see kõik oleneb aretaja fantaasiast tulenevatest sordiomadustest.

Jõulutäht on lühipäevataim, mis tähendab, et täpselt 25. septembril muudetakse kõigi nende istikute päev kunstlikult lühemaks. Taime kaunid lehed ei värvu iseenesest – selleks vajavad nad ei rohkem ega vähem kui kümme tundi valgust ööpäevas. Novembri alguses hakkab iga sort näitama endale iseloomulikku välimust.

Olgugi et taime on põhimõtteliselt võimalik kodus kasvatada ka aastast aastasse, kipub see olema väga keeruline ning teisel aastal värvunud lehed ei ole kunagi nii kaunid, kui spetsiaalselt hooajataimeks kasvatatud värskel iludusel. Kes soovib, proovib siiski.

Ka jõulutähe suurtootmine mürke ei vaja

Nurmiko aiandis on üks tähtsamaid ülesandeid koristamine. Kasvuhooned on piinlikult puhtad ja see hakkab ringi liikudes kohe silma. Just tänu väga tõsiselt võetavale korrahoidmisele kasutatakse taimede kasvatamisel võimalikult vähe taimekaitsevahendeid. Enne iga taimehooaega puhastatakse ja desinfitseeritakse nii kasvuhooned kui kasvulavad, aga ka kõik taimede kasvatamiseks kasutatavad tarvikud.

Jõulutähe kasuks räägib ka tõsiasi, et ta on suhteliselt mürgine – kahjurid ei kipu sellise taime kallale. Miinuspool on see, et aednikud ilma pikkade kaitsekinnasteta neid päev läbi ei katsu. Liigselt karta pole siiski vaja – kui taime lehti just ei söö ja palja käega ei murra, ei põhjusta ta tavapäraselt mingeid reaktsioone.

Koduloomade seisukohalt ei tohiks ta ka ohtlik olla, kuna taime mürgine piimmahl on väga mõru maitsega ja seda ei meeldi kellelgi süüa.