Pildil on aiapõrnikas (Phyllopertha horticola), keda võib kõige sagedamini näha juunis-juulis. Parima meelega lendavad nad soojal päikeselisel suvepäeval, ning siis võib neid suisa massiliselt lendamas näha.

Põrnikad on 6-8 mm pikkused. Kattetiivad on kollakaspruunid. Inimese pilku püüab aiapõrnikas eelkõige oma metalliläikelise rohekassinise eesrindmikuga. Putuka kõhtmine külg ning ka jalad on sinakasmustad.

Vaatamata tema väiksusele ning vahvalt läikivale rindmikule on tegemist siiski kahjuriga. Kui täiskasvanud aiapõrnikad toituvad lehtedest, siis nende järglased - konutõugud närivad mullas rohttaimede juuri. Aiapõrnikas armastab eelkõige roosõielisi – kahjustab roose, maasikaid, viljapuid. Kui aga toiduotsingul peaksid putuka teed ristuma näiteks hernega, ei jäta ta juhust kasutamata ning sööb hernelehtedestki kõhu täis. Nii näiteks on juunis-juulis aiapõrnikate rüüste korral õunapuude lehepinnal skeleteeritud laigud. Roosi lehed söövad valmikud auklikuks, samuti ei jäta nad puutumata roosi õienuppe ja närivad neissegi augud sisse.

Aiapõrnikal on aastas üks põlvkond, munad munetakse juunis-juulis mulda. Koorunud vastsed ehk konutõugud kahjustavad taimede juuri sealsamas. Kui kõht korralikult täis, on aeg vastsetel end talvituma sättida, selleks ei ole eriti tarvis pingutada – sest tõugud talvituvad mullas. Ka nukkumine toimub kevadel mullas. Kuna tõuguperiood on lühike, siis nemad teevad aiapidajale oluliselt vähem kahju, kui täiskasvanud isendid.

Kel väike aed ning soov aiapõrnikaga võitlusse asuda, siis kõige õigem on koduaias endale ja keskkonnale ohutu mehaaniline tõrje. Selleks tuleb mardikad kokku koguda, parim on seda teha varahommikul, kui nad pole veel soojast päikesest lasknud end peibutada ning lendama läinud.

Asetage puu alla lina ning puud raputades peaksid puul olevad mardikad linale kukkuma, seejärel tuleb putukad hävitada. Vähem oluline ei ole ka peenarde ning puude-põõsaste reavahede harimine, nii saab hävitada mullas elunevaid tõuke. Marjapõõsastelt võite mardikad käsitsi kokku koguda ning hävitada. Peenarde rohimisel nähtavale tulnud tõugud koguge kokku ning hävitage.

Andunud taimekaitsevahendite austajad võivad abi saada preparaatidest Karate Zeon, DecisMega või Mavrik 2F´iga pritsides.