Pea
Enne kui õues toimetama asute, vaadake aknast välja ja uurige, mis ilm on. Katmata peaga õues viibimine, eriti tuulise ilma- või tugeva päikesega on peavalude sagedasteks põhjuseks. Suvise ilmaga on rätid, kerged kübarad või heledad nokatsid omal kohal. Sedasi väldid päikese käes ülekuumenemist ja kaitsed silmi ereda päikese eest. Jahedama, tuulise ilmaga kanna paksemat peakatet, mis kaitseks otsaesist ja kõrvu.

Keha
Vähemoluline pole ka keha kaitsmine lõõmava päikese või külma, niiske tuule eest. Suvesooja ja päikesega kanna heledamaid, kergesti hingavast materjalist riideid. UV-kiirguse eest kaitse nahka päikesekreemiga, sedasi väldid päikesepõletusi ja vähendad riski haigestuda nahavähki. Paljud seljahädad hakkavad just külmetamisest. Seepärast kaitse niiske, jaheda ja tuulise ilmaga rindkere ja selga. Selleks puhuks on hea voodriga pikem vest või suisa tunked. Selja kaitseks (eriti neil, kel juba on probleemne selg) kanna spetsiaalset vööd või sidet. Sedasi hoiad selja soojas ja fikseerituna.

Jalad
Aias tuleb teha palju töid kas kükitades või suisa põlvitades (marjade korjamine, rohimine, harvendamine jms.). Kuna põlved on õrnad võivad neile saatuslikuks saada nii külm ja niiske maapind kui kõva pinnas. Siis aga pole hädad enam kaugel. Valutavad liigesed, põletikud, kõhreprobleemid, deformeerunud põlved jms. hädad ei ole just meeldivad. Neid saab aga vähendada või hoopis vältida, kui kasutate põlvitades spetsiaalseid matte või põlvekaitseid. Kui võimalik, kasuta kükitamise asemel madalat istepinki. Tuulise ja jaheda ilmaga kanna puuvillast pesu ja spetsiaalseid tuulekindlast materjalist riideid-pükse.

Jalanõud aiatöödeks vali vastavalt ilmale. Need peaksid olema tugeva tallaga, toetama jalavõlvi, samas kerged ja vetthülgavad, soojad ja mugavad. Valik on lai – sandaalid, kalossid, kummikud, nahast saapad. Pidev jalgade külmetamine võib viia tõsiste tervisehädadeni - veresoonkonna hädad, neeruhaigused, põiepõletikud jms. Aias töötamise jalanõud vali kõva tallaga, nii võid kindel olla et okkad ja pinud ei tungi tallast läbi ja ei vigasta jalga. Torkehaavad on aga valusad ja visad paranema.

Käed
Käsi kasutame me aiatöödel kõige enam, seetõttu puutuvad nad kokku ka kõige erinevamate mõjutajatega, olgu need siis ilmastikust tulenevad, taimed, muld või kemikaalid. Et käed püsiks kenad ja pehmed kreemita neid alati enne ja peale aias toimetamist. Kemikaalidega (taimekaitsevahendid, väetised) töötades kanna alati kummikindaid. Nende valik on lai, alates õhukestest latekskinnastest lõpetades spetsiaalseteks töödeks mõeldud voodriga kummikinnastega. Rohides puutuvad käed kokku taimemahla- ja mullaga ja muutuvad üsna ruttu näotuiks, küüned murenevad, käenahk parkub. Siingi on abiks kummikindad. Kindad kanna ka juurviljade koristamisel, tomatitega tegelemisel. Pakse, nahkseid kindaid kanna kreekide, karusmarjade, vaarikate jt. torkivate puude-põõsaste lõikumisel ja hooldamisel. Sedasi väldid kriimustusi ja torkehaavu millede paranemine on valulik ja tülikas protsess. Õhemad, puuvillased kindad on head kaevamisel, okste lõikumisel, riisumisel, niitmisel. Kinnas, olgu siis kummist, nahast, õhukesest või paksust puuvillast kaitseb käsi ka külma ja niiskuse eest.

Hingamisteed, silmad, kõrvad
Taimekaitsevahendid ja kemikaalid tunduvad pealtnäha ohutud aga pikemas perspektiivis ei tea keegi millist mõju nad meie tervisele avaldavad. Et riske vähendada kasuta alati kodukeemiaga töötamisel kaitsevahendeid. Erinevate lenduvate ja tolmavate kemikaalidega töötamisel kanna hingamisteede ja limaskestade kaitseks respiraatorit ja kaitseprille, keha kaitseks kitlit või spetsiaalset riietust.

Mürarikastel töödel, nagu seda on niitmine muruniiduki-, traktori- või trimmeriga, kaitse kõrvu. Ehituse ja aiakaupadega tegelevaist poodidest ja apteekidest leiad mitmesuguseid kõrvaklappe või kõrvatroppe. Trimmeriga niitmisel kanna spetsiaalset riietust ja jalanõusid. Kaitse ka silmi, sest puruneva tamiili lennuteekond võib olla üsna ettearvamatu.

Allikas: Maakodu