Nutikas on hankida külmakindlast plastist lillenõud, sest need võivad jääda välja kogu talveks. Plastanumaid koos mulla ja taimedega pole kuigi raske ka teise kohta tõsta, kui soovite terrassile või trepipealsele vaheldust tuua.

Ärge unustage lilli kasta! Isegi kui sajab, ei pruugi vesi läbi tihedate puhmikute jõuda mullani.

Järgnevalt valik taimedest, mida saab kasutada sügiskuudel lilleanumates ja loomulikult peenralgi.

- Jaapani kikkapuu (Euonymus japonicum) on igihaljaste lehtedega väike põõsake, kellel on terve hulk kollase- või valgekirjude lehtedega sorte. Kirjulehised sordid on nii värvikad, et nende kõrvale ei pruugi õitsvaid taimi enam pannagi.

Samas on jaapani kikkapuu sortidel ka ilusad õied, kaht lillakasroosat õisikut on näha pildilgi. Müügilt võite leida üleni õitega kaetud taimi.

Jaapani kikkapuu lehed jäävad kauniks öökülmade saabudeski, kuid kevadeni nad siiski vastu ei pea, kuna meie talv oma külma ja niiskusega on neile liiga ränk. Kui väljas läheb külmaks, tõstke anum kikkapuuga jahedasse trepikotta või verandale.

Kikkapuud ümbritsevad vaasis kanarbikud (Calluna vulgaris), kelle tohutu sordivalik on väga inspireeriv: õisi on valgeid, kreemikaid ning kõikvõimalikke punaseid ja lillakaid toone, lehevärv varieerub tumerohelisest erkroheliseni.

Kanarbikud on külmakindlad ja õitsevad kaua. Eriti tänuväärsed on pungõielised sordid, mille värvilised õiepungad ei avanegi ning võivad vahel püsida ilusana koguni kevadtalveni.

- Vaasi keskel troonib jaapani kikkapuu, keda ümbritsevad madalama randina puismailased ja valgete õitega kanarbikud.

Puismailased (Hebe) on toredad lehtdekoratiivsed taimed sügisvaasi. Oma väikeste igihaljaste lehtedega on nad eriti head kaaslased õitsvatele kanarbikele ja eerikatele. Müügil on palju vahva välimusega puismailasi, erineva lehekuju ja värvusega. On tume-, hallikas- ja kollakasrohelisi. Puismailased elavad lühiajalised miinuskraadid üle, kuid meie kliimas talve kahjuks mitte.

- Sügisvaasi sobivad hästi pisikesed okaspuud, sellel pildil on vaasi südames väike elupuukera. Teda ümbritseb särav ring, kus on vaheldumisi valgete õitega kanarbikusort ning säravkollaste õienööbikestega kaetud vaikne ajaania (Ajania pacifica). Ajaaniat hinnatakse eelkõige kui lehtdekoratiivset taime, kelle heleda servaga kaunikujulised nahkjad lehed ja tihedad puhmikud moodustavad kena pinnakatte.

- Korvikeses rõõmustavad silma punaste marjadega talihali ja hele-hõbehalli traadikera meenutav padipõõsas.

Lamav talihali (Gaultheria procumbens) on nahkjate igihaljaste lehtedega väike (10–15 cm) põõsake, kelle suured punased marjad võivad silma rõõmustada kevadeni. Tihti on taimel koos marjadega üheaegselt ka pohlaõitele sarnased roosakad õied. Talihali on hästi värvikas, punakaid toone on lehtedelgi. Ta on külmakindel ja elab meie talve edukalt üle.

Padipõõsas (Leucophyta brownii) on suurepärane kaaslane värvilistele õitele, aidates neid esile tuua ja tasakaalustades kirevust. Ta püsib ilus kuni öökülmadeni, miinuskraadide saabudes külmaõrn taim hukkub. Hõbedased puhmikud võib jätta aga ikkagi anumaid kaunistama, sest nende kaunis vorm ja värv säilivad kevadeni.

Valges jahedas kohas (temperatuur mitte alla +5 kraadi), kus õhk pole liiga kuiv, saab teda hoida elusana ka ületalve.

- Sale eerika (Erica gracilis) on üks kõige armastatumaid taimi sügisvaasis oma eriliselt kirka õievärvi tõttu. Külma saabudes taimed küll surevad, kuid püsivad värvilisena ka pärast külmumist.

Eerikad vajavad palju niiskus. Kuigi sügisilmad on jahedad, tahavad nad juua seni, kuni muld pole veel külmunud. Eerika juured asuvad pinna lähedal ning seetõttu võivad taimed kastmata jätmisel kergesti ära kuivada. Kuivanud eerikalt pudenevad õied ära ning siis pole talvel lillekastis enam midagi vaadata. Kastmisega tuleb samas piiri pidada, sest liigniiskus võib samuti saatuslikuks saada. Külmade saabudes külmuvad eerikad ära ja surevad, kuid kui nad on korralikult juua saanud, näevad nad välja sama ilusad kui elavana.

Kaitske eerikaid vihma eest ning eemaldage neilt märg lumi. Märja sees ligunedes kaob nende ilu varsti.