Napp valgus teeb nõrgaks ja koledaks

Päeva lühenedes jääb paljude toalillede jaoks valgust napiks. Neist enamik vajab vähemalt 12 tundi intensiivset valgust, kuid sombusel päeval novembris-detsembris on akna taga vaid mõni tund pisut heledamat aega.

Valguse nappus tekitab taimedele tülikaid probleeme, seda tasub ennetada. Kõigepealt tõstke lilled toas aknale lähemale. Pöörake üle nädala poti valguse poole jäävat külge kuni neljandiku võrra edasi, siis ei jää taimed talve jooksul ühekülgseks.

Andke taimedele lisavalgust. Heaks enesetundeks vajavad nad pisut teistsuguse lainepikkusega valgust kui meie kodudes tavaliselt on. Spetsiaalse taimelambi saab osta poest, müügil on ka taimede valgustamiseks mõeldud säästupirnid. Pakendil on kirjas valgustugevus ja kui kaugele peab pirn taimest jääma, vahekaugus on reeglina 0,6–1 m.

Lamp pange põlema kohe hommikul, et taimed saaksid 12–14 tundi järjest valgust. Aga kui unustasite seda teha, siis õhtul pole enam mõtet, sest taimedel on oma ööpäevane rütm ning öösel vajavad nad pimedust.

Lehed tolmust puhtaks!

Hoolitsege, et taimed oleksid puhtad, sest lehti kattev tolmukiht suurendab veelgi valguse puudujääki. Väiksema taime saab puhtaks pesta duši all, aga siis katke pott pealt kindlasti kilega, et vesi ei uhuks mulda ära ja muld liiga märjaks ei saaks. Läbimärjas mullas tunneb taim end talvisel ajal väga halvasti.

Soovitan kindlasti jälgida, et taimede lehekaenlad oleksid pärast pesu öö saabudes kuivad. Muidu tekib oht, et ligi hiilib mõni haigus.

Suuremate lehtedega taimi puhastage kord nädalas niiske lapiga. Selleks et lehtedele ei jääks koledaid tolmu- ega veeplekke, kuivatage lehed hoolikalt.

Märksa lihtsam on taimi puhastada niiskete leheläike salvrättidega, mis ei jäta veeplekke. Lehti aitab hoida pikemat aega puhtana ka neile pihustatud leheläige.

Kuum radiaator ja külm aknalaud

Suureks probleemiks on aknalaua all sooja õhkav ja õhku kuivatav radiaator. Need lilled, kes talvel puhkavad, vajavad valget, kuid jahedamat kohta.

Troopilist päritolu taimed tahavad valget, sooja ning niisket paika. Aknalaual on nende jaoks aga liiga kuiv õhk ja külm klaas. Eriti halvaks läheb lugu siis, kui keegi avab akna ega tõsta lillepotte kõrvale.

Külm aknalaud jahutab ka potis olevat mulda. Külma aluspinna isoleerimiseks asetage potialuse alla korgist tassialune.

Eriti ebasobivaks muutub muld siis, kui see on külm ja liigniiske. Sellises mullas lähevad juured õhupuuduse tõttu kergesti mädanema ning taim hakkab närbuma.

Viigipuudel, sidrunipuul, kalamondiinil, asaleal, alpikannil jt lehed kolletuvad ning langevad maha.

Põrandakütte puhul on kuivus kõikjal. Et soe põrand mulda ära ei kuivataks, tõstke pott veidi kõrgemale. Müügil on näiteks toredad ratastega potialused.

Kastmisvesi olgu toasoe

Talvisel ajal kastke taimi vähem, sest nende elutegevus on siis palju aeglasem ja ka vett aurustub taimedest vähem. Kõik sõltub muidugi kodus olevast mikrokliimast.

Taimedele meeldib toasoe kastmisvesi. Kui aga jätate veeanuma seisma aknalauale, muutub vesi liiga külmaks.

Õhu kuivust saab leevendada 

- Kasutage taimede lähedal spetsiaalseid õhuniisuteid. 

- Puhastage lehti paar korda nädalas niiske lapiga. 

- Mitu taime lähestikku hoiavad ümbritsevat õhku niiskemana. 

- Piserdage taimi veega. Hea, kui vesi jõuab taimeni kerge sooja uduna, mitte külmade piiskadena, mis jäävad lehtedele pikalt pidama. 

- Hoidke lillede lähedal veega nõusid. 

- Valage potialusele või ümbrispotti vett ning tõstke pott kõrgemale, et juured ei jääks vette ligunema.