Võimalusel tasuks ajatamiseks mõeldud oksad lõigata pehmema ilmaga, st mil temperatuur ei oleks madalam kui -10º C, parim on oksi lõigata sulailmaga. Äsjalõigatud oksad mässida ajalehepaberisse ja asetada mõneks tunniks jahedasse ruumi aklimatiseeruma. Selleks sobib nii esik, kelder, garaaž kui mõni muu jahedam ruum. Pärast seda, kui oksad on mõne tunni seisnud, harutage nad paberist lahti. Värske ja viltune terava noaga tehtud lõige oksa alumisest otsast suurendab vee imamisvõimet. Ettevalmistatud oksad asetada puhta veega täidetud vaasi või mõnda muusse sobivasse anumasse. Piisab veekogusest, mis ulatub lõikepinnast 5 cm ülespoole. 

Ajatamisel võib kasutada ka toitelahuseid. Selleks sobib mineraalne täisväetis, 3% suhkrulahus, aga ka lõikelilledele mõeldud lahus.
Niiskuse hoidmiseks piserdage vaasi asetatud oksi kord päevas pehme veega, kord nädalas vahetage anumas vett, et vältida roiskuma minekut. Vajadusel (kui see kipub mädanema minema) värskendage viltuse lõikega ka lõikepinda.
Anumat okstega ei maksa asetada ereda päikese kätte ega kuumade küttekehade vahetusse lähedusse – kõrvetav päike, liigne kuumus ja kuivus teevad avanevatele pungadele liiga. Jahedamas ruumis (temp +18º...+20º C) ajatatavatel okstel avanevad kaunimad ja kauem püsivad lehed ja õied. Soojemas ruumis avanevad lehed-õied küll kiiremini, kuid kestavad vähem. 

Paljud liigid lisaks toas lehtimisele-õitsemisele ka juurduvad kergesti, mis tähendab seda, et kevadel võib nad soovi korral välja istutada ja nõnda endale kena põõsa või hekijupi luua. Allergikud peaksid ettevaatlikud olema või lausa loobuma neist liikidest, mis neile probleeme põhjustavad. Kuigi päriskevadet ajatatud oksad lähemale ei too, aitavad nad mõnusat kevadist meeleolu luua sellegipoolest.