Eriti soovitav on maitsetaimede kasutamine värskelt. Neis leiduvad toimeained tugevdavad eelkõige süljenäärmete, mao, sapipõie ja soolte sekretsiooni, ühtlasi parandavad isu, seedimist ja ainevahetust.

Maitsetaimed leevendavad seedimise ebasoovitavaid kõrvalnähte, mis võivad tekkida mõnede toitude söömisel. Peale selle rikastavad maitsetaimed organismi eluliselt tähtsate toimeainete vitamiinide, mineraalainete ja lõhnaainetega ning soodustavad liigse vee eritumist, mis on seotud keedusoola ülemäärase kasutamisega. See on eriti tähtis südame- ja neeruhaiguste, hüpertoonia ja rasvumise korral.

Fütoteraapias, s.o taimravis, kasutatakse enamasti mitme taime segust valmistatud teesid, tinktuure, hautisi vm ravimvorme. Rasva ainevahetust soodustavad iisop ja tüümian. Soolavaese või -vaba dieedi puhul on sobivaimad piparrohi, majoraan, basiilik ja tüümian. Hästi sobivad ka seller ja till, eriti nende seemned.

Seedehäirete puhul on head piparmünt ja salvei, puhituse korral köömen, koriander ja tüümian. Paljudel meie igapäevases toidus kasutatavail maitsetaimedel on rahustav ja valuvaigistav toime. Rahustavat mõju avaldavad tüümian, till ja basiilik. Närvisüsteemi tugevdavad tüümian, majoraan
ja basiilik. Valuvaigistavalt ja südametalitlust tugevdavalt mõjuvad piparmünt ja majoraan. Unetuse puhul soovitatakse melissi ja tüümiani. Hingamisteede haiguste puhul aitavad tüümian, salvei ja iisop. Röga lahtistavad tüümian, pune ja salvei.

Vereringet tugevdavad ja veresooni laiendavad majoraan ja piparmünt. Antiseptilise ja desinfitseeriva toimega on tüümian, salvei, majoraan ja sibul. Maksa talitlust ja sapi eritumist soodustavad piparmünt ja salvei. Üheaegselt mitme haigusnähu puhul avaldavad kasulikku toimet tüümian, salvei ja majoraan.

Mitme maitsetaime tõmmist võib edukalt kasutada välispidiselt, kuristamiseks nt salveid ja iisopit, loputuseks salveid. Eriti värskendavalt, desinfitseerivalt ja toonust tõstvalt mõjub vann, millele
on lisatud piparmündi lehti, tüümiani ja salveid.

Allikas: Toivo Niiberg, "Toataimed roaks ja raviks", Maalehe Raamat