Kuidas hispaania (lusitaania) teetigu ära tunda?

Lusitaania teetigu on suur (7-15 cm) eredavärviline kojata tigu ehk nälkjas.

Teeteo värvus varieerub tumepruunist punaka, oranži, kollaka ja beeži toonini. Reeglina leiab hispaania teeteo esinemiskohtades teda korraga mitmeid, isegi kuni mitusada. Tema keha katab tihke kollane lima, mis kokkupuutel tundub liimina. Lusitaania teeteo munad moodustavad valgeid kobaraid, mis näevad välja kui pärlid.

Millist kahju hispaania teetigu tekitab?

Kuna lusitaania teetigu talvitub meie soojadel talvedel üpris edukalt, võib teda kohata juba kevadel esimeste soojade ilmadega. Tema arvukus tõuseb aga haripunkti suve keskpaigaks. Juulis ja augustis sööb teetigu muuhulgas aplalt ilutaimi ja köögivilju.

Teeteo aedadest väljapoole levides kujutab ta endast ohtu põldudele ja viljasaagile.
Teistest liikidest eristab hispaania teetigu väga suur viljakus: suve jooksul võib muneda kuni 400 muna.

Arvukuse kasvades võib lusitaania teetigu kohalikud liigid välja tõrjuda. Suurema ohu all on eelkõige aianditega piirnevad kinnistud ja uuselamurajoonid, kus võib tigusid lausa massiliselt aedades kohata.

Mida teoga teha?

Kui olete veendunud, et tegemist on just kõnealuse liigiga, oleks mõistlik tema arvukust kontrolli all hoida ja leitud teod hävitada. Hästi aitavad nende vastu ka spetsiaalsed teetigude hävitamiseks mõeldud tõrjegraanulid.

Lusitaania teetigu aetakse tihti segamini meil harvaesineva kasuliku musta seateoga, kes on samuti suur nälkjas, ent tal puudub teeteole omane ruuge värvus.

Jaga
Kommentaarid