Tugeva külmakahjustusega puu lõikamine jätke suveks. Siis paistab taastumisvõime paremini. Ära lõigake vaid kuivanud oksad. Vältige suuri lõikehaavu, sest niigi nõrgestatud puu vastupanuvõime haigustele on väike. Kui viljapuu tüvel on külmalõhesid või näriliste tekitatud haavu, kiirustage raviga.

Tänu hoolduslõikusele püsivad ka marjapõõsad heas kasvuhoos ja annavad pidevalt korralikku saaki. Järjekindel töö on igati kasulikum kui vana põõsa noorendamine. Eemaldage maha paindunud, risti üksteise vastu hõõrduvad, vigastatud ja haiged oksad. Eelmise aasta asendusokstest lõigake maapinnalt välja peenemad, alles jätke neli-viis jämedamat põõsa eri osades paiknevat oksa. Ärge kärpige ainult okste tippe. Siis kasvab palju lühikesi ja peenikesi võrseid, see risustab põõsa ja vähendab saaki.

Jälgige hoolega viljapuude ja marjapõõsaste pungade paisumist. Noores aias, kus haigusi ja kahjureid vähe, piisab kahest pritsimiskorrast. Olulisimad on esimene varakevadine ja teine õitsemisjärgne pritsimine. Esimene tehke enne lehepungade puhkemist. Pritsige tuulevaiksel kuival õhtupoolikul.

Pritsimisvedelikuga ärge koonerdage, puud peavad tilkuma, oma osa ootavad ka tüved ja puudealune maapind. Kui puude all kasvab lilli, katke nad pritsimise ajaks kinni.

Teiste aprillikuu tööde kohta leiate rohkem infot ajakirjast Suvi aias.