Muru servamine on üks tüütumaid aiatöid

Maastikuehitajad kasutavad mitmeid materjale, et viimistleda muru serv nii, et see oleks rajamisaegne ühekordne töö. Valikuid tehes lähtuge eelkõige oma aia stiilist.

Ükskõik kuidas serva viimistleda, esmalt on vaja servajoon maha märkida. Sirget serva tahtes võtke appi pingutatud nöör. Kaarte puhul kulub rohkem märkmetikke, vabakujulise peenraserva saate maapinnale joonistada spreivärviga, looklevat kaart on lihtne maha märkida aiavooliku abil, selle järgi saate serva ka kaevata.

Labidaga kallale

Kui taluaias on muru ja uue lillepeenra vms vahele selget sirget serva vaja, siis kaevake muru serva umbes 10cm vagu. Selle murukamarapoolne serv kaevake 90° nurga all ja peenrapoolne 45° nurga all. Murukamara poolt lõikate sedasi kõrreliste juured läbi ja tõkestate nende leviku peenrasse. Jägige, et pärast istutusala riisumist ja multšiga katmist jääks kaevatud vagu alles, muidu pole servamisest mingit kasu. Seda tööd võib teha labidaga, aga korralikuma tulemuse saate muruserva lõikuriga.

Kahjuks tuleb vagu igal suvel uuesti ja vahel mitmelgi korral kaevata. Juhul kui vaoservad on väga rohtu kasvanud, tekib oht, et esialgset joont ei õnnestu taastada ja uus tulemus ei ole eelmisega samaväärne. Sedasi ei saa servata siis, kui korralikku murukamarat ei ole veel moodustunud.

Muruäärte servamiseks on välja mõeldud isegi spetsiaalsed tööriistad

Looduslikud materjalid

Lihtne ja üsna soodsa hinnaga lahendus on ka see, kui paigaldate muru serva puidust äärise. Kaevatud vakku paigaldage vähemalt 10 cm laiune servalaud ja seda nii, et laua ülemine serv jääks maapinnaga tasa. Laud kinnitage mulda laua külge kruvitud puidust tugitokkidega. Nende pikkus peaks olema vähemalt 30 cm ja tugitokke kinnitage lauale u 1–1,5meetriste vahedega.

Servamiseks saab kasutada mitmes mõõdus puitu. Kui tahate puiduga viimistleda looklevaid muruservi või ka ringikujulist ala, siis saagige enne laua painutamist risti sooned kuni poolde laua paksusesse. Mida õhem laud, seda kergem on vabakujulist serva vormida. Immutatud lauast serv kestab muidugi tunduvalt kauem. Tulemus on tagasihoidlik ja looduslähedane. 

Laudadest peenra- või muruserv on küll kena, kuid mädaneb ja vajab aeg-ajalt vahetust

Kevadel külmakerke tõttu maapinnast välja kerkinud lauad tuleb õigele kõrgusele tagasi paigaldada ja see võib tüütu töö olla.

Soovitan puitserva kasutada näiteks siis, kui tahate rajatava heki murust selgelt eraldada. Selleks ajaks, kui puitserv mullas ära mädaneb, on hekitaimed kasvanud nii suureks, et muru enam nende alla väga ei tüki ning servalaua järgi ei olegi enam vajadust.

Turbapätsidega viimistletakse meil turbaaedade servi, vähem näeb neid muru ja mullaga istutusala üleminekukohta märkimas, kuid sinna sobivad pätsid samuti. Paigaldades suruge pätsid tugevalt üksteise vastu ja kinnitage omavahel puidust tikkudega. Need lõigake ise, sobivad ka poest ostetud šašlõkitikud. 

Turbapätsist muruääris

Turbapätse lõigake sae või noaga. Päts sammaldub soodsates tingimustes ühe suvega, tulemus on looduslähedane ja sobib väga hästi metsaaeda. Pätsidest servapiirde puuduseks on see, et isekülviga pätsidesse sattunud kõrrelised hakkavad kasvama ja neid on sealt võimatu välja rohida.

Muru servas kive kasutades võib saada väga ilusa tulemuse, aga enne kivide kasuks otsustamist soovitan asja hoolega kaaluda – kivid hakkavad aiakujunduses väga mõjusalt kaasa rääkima. Mõelge, kas see lahendus ikka haakub teie aia üldise kujundusega.

Muru saab servata nii betoonst tänavakivide kui looduslike pae- ja munakividega, graniidist saetud nn täringukividega jm. Õiget kivi valides mõelge, kuidas see sobib teie aia kujunduse ja ümbritseva loodusega. Ilusa efekti loob materjalide kordamine, seega võiks servates kasutada sama kivi, mis on juba aiateedel ja platsidel. Kuid kindlasti jälgige, et muruserv ei hakkaks kujunduses domineerima, tema ülesanne on lihtsalt piirata muru levikut.

Sirgete servade viimistluseks laotakse betoonist äärekivid killustikalusele ja kinnitatakse omavahel. Selleks kaevake umbes labidalehe laiune kraav, täitke see 10 cm paksuse killustiku- või kruusakihiga.

Looklevat serva on hea viimistleda 5cm läbimõõduga kumerate ja nõgusate ühenduskohtadega Ikodori murutee äärekividega. Muru kasvab ka üle kiviserva, seda on kõige mugavam piirata trimmeriga.

Plast või metall

Aianduskauplused pakuvad ka plastmaterjalist muruservi. Nende seas on siiski tooteid, mida ma mingil juhul kasutada ei soovita. Üks selline ainult vaeva ja tööd tekitav toode on laineline plastist serv, mis peaks mulda paigaldatult seal ilma kinnitusteta püsima. Ega ikka ei püsi küll – see kerkib pidevalt murupinnast kõrgemale ja vajab kohendamist. Silmatorkavalt inetu on ka piirde erkroheline värv.

Kui valite plasti, siis on hoopis parem musta värvi servamaterjal Valley View. See tuleb kinnitada metallivaiadega, kuid piire on väga stabiilne ja ilmastikukindel. Piirde paigaldamisega saab igaüks hakkama ja sellega võib edukalt viimistleda ka lookeid. Pärast paigaldamist paistab maapinnalt piirde ülemine serv, mis meenutab voolikut. Vahetult pärast muru rajamist on see näha, aga hiljem, kui muru kasvab, jääb serv märkamatuks.

Kõige vähemmärgatav on metallist muruserv. Selle paigaldamise töö on samasugune nagu puitserva juures juba kirjeldasin. Metallribad keevitatakse kokku, mulda kinnitatakse need armatuurrauast vaiadega. Metallist serva võib enne muldapanekut üle värvida. Külmakergete tõttu on ka metallist serv küllap tarvis kevadel pinnasesse tagasi lüüa. Aga see on lihtne: tuleb vaid suure haamriga lüüa. Müügil on eri paksuse, laiuse ja pikkusega metallserva mooduleid. Õnnestunud toode on näiteks EverEdge’i kinnitused – lihtsad ja keevitada pole tarvis. Valida saab ka värvitoonide vahel.

Metallääris on tagasihoidlik ja vastupidav.

Kui lai tühi peenraserv on ilus?

See, kui lai peaks olema taimestamata ala muru ja peenra vahel, sõltub eelkõige taimedest ja peenarde kujundusest. Kindlasti arvestage peenra serva laiust kavandades sellega, et täiskasvanud taimede oksad ja võsud ei vajuks murule niitmist segama. Mida väiksemad on peenrale valitud taimed, seda kitsam võib olla ka taimestamata riba, sest väikesed taimed ei tüki eriti murule ning madalate taimede peenra lai taimestamata esiserv võib kergesti peenra üle domineerima hakata ja tähelepanu taimedelt kõrvale juhtida.

Millega niita?

Kui hästipaigaldatud ääris on maapinnaga tasa, siis niidukiga niites tavaliselt probleeme ei teki. Aja jooksul levivad kõrrelised aga isegi äärekividele. Siis peate appi võtma trimmeri, kuid trimmer rebib taimi – viimistletuma muruserva saate murukääridega. Trimmerit ei saa kasutada puidust või turbapätsidest äärise korral.

Kui äärisega kaitstud istutusala on murupinnast kõrgemal, võiks niitmise lihtsustamiseks selle ette paigaldada u 10 cm laiuse looduslikust või betoonkivist serva. See olgu just nii lai, et serval mahuks liikuma teie muruniiduki ratas. Siis saate istutusala ümbruse korralikult niidetud ja trimmerdada pole tarvis.