Paslik on arbuuside ja melonite jaoks kõrgem peenar teha ja see musta kile või peenravaibaga katta juba mõni nädal enne plaanitavat istutusaega. Siis jõuab muld istutusajaks piisavalt üles soojeneda. Maapinnast vähemalt paar-kolmkümmend sentimeetrit kõrgem ja musta kattega peenar soojeneb päikese käes märksa kiiremini kui madal ja katmata peenar. Mulla temperatuur istutussügavusel (10-15 cm) peaks olema vähemalt +16º C (parem kui veel kõrgem) ning öised õhutemperatuurid valdavalt mitte alla +18º C.

Juba mõnepäevane temperatuurilangus alla +15º C võib kasvuseisaku tekitada ning nädalajagu päevi, kui termomeeter üle +10º...+12º C eriti ei tõusegi, hukutab taimed peaaegu kindlasti.

Taimede optimaalne suurus paika istutamisel on 4-5 pärislehte. Kui melonitaime latv ei ole selleks ajaks veel kärbitud, siis tuleks seda istutamise ajal kohe teha. Melonitaimed kärpimine on vajalik viljakande alguse kiirendamiseks: kärbitud ladvaga taim hakkab varem harunema ja et esimesed emasõied moodustuvad melonil erinevalt arbuusist just külgharudele, ilmuvadki esimesed emasõiedkärbitud melonitaimedele varem kui kärpimata taimedele.

Arbuusitaimedega on lugu vastupidine: esimesed emasõied moodustuvad just peavõrsele, mistõttu lükkaks ladva kärpimine õitsemise algust hoopis edasi.

Istutama peaks idulehtedeni, s.o sügavamalt kui taim kasvas potis – mulda sattunud varrest tuleb lisajuuri ja taim areneb tugevamaks.

Paika istutatud taimi tuleks muidugi korrallikult kasta. Kastmisvesi olgu küllalt soe, igal juhul mitte külmem kui muld, mida kastetakse. Külm vesi jahutab mulda ja võib soojanõudlikule taimele halvasti mõjuda: pidurdada kasvu või vähendada vastupanuvõimet seenhaigustele.

Arbuus, kui päritolult kõrbetaim, ei talu väga huumusrikast mulda ning nii nagu kõrvitsat kompostihunnikus teda kasvatada ei saa. Ja ega melongi, olgu küll, et mullarammu suhtes leplikum, väga sõnnikuses kõrgpeenras end hästi ei tunne.

Mullaseened on põhiline häda, mis väga kompostises mullasegus arbuusi- ja melonijuurtele liiga teeb, eriti veel optimaalsest madalamate temperatuuride puhul. Ka paneb liigne ramm taimed vohama – ja seda saagi arvelt.

Allikas: Harri Poom, „Maalehe arbuusi- ja meloniraamat“