Artišokk on levinud USA-s ja Kesk-Euroopas. Eestis kavatatakse meie jaheda kliima tõttu harva ja peamiselt üheaastasena. Ettekasvatatud taimed saab avamaale istutada alles pärast öökülmade möödumist või varajase istutuse korral katteloori alla. Koristusküps artišokk on umbes rusikasuurune, avanemata õitega (õie värvus ei tohiks olla näha) ja ilma harali hoidvate soomusteta.

Rahvameditsiinis kasutatakse artišokki kui sapi erituse ja seedimise soodustajat, temast valmisratakse teesid ning ta on Itaalia likööri Cynar´ile maitse ja nime andja.

Toiduks tarvitatakse korvõisiku veel puhkemata lihakat põhja, mida siis keedetakse või konserveeritakse. Söödavat osa on artišokil vähe, vaid umbes 20%. Kuigi väljanägemiselt on artišokk enne ja pärast keetmist justkui rohekas plastmass, on keedetud üksiksoomuste alaosas sisalduv pehme liha ning õiepõhi hõrgud ja meeldiva, kergelt magus-suitsuse maitsega.

Täidetud artišokk neljale

4 artišokki
1 sidrun
150g šampinjone
150g sinki
1,5 dl rõõska koort, 1spl jahu, pipart
30g juustu
30g võid

Artišokkidelt eemaldada välimised natuke harali hoidvad kiulised lehekesed ja umbes 1/3 tipust lõigata maha. Tumenemise vältimiseks hoida enne keetmist hapustatud vees. Keeta soolaga maitsestatud vees pehmeks (umbes 7 minutit), kuid mitte kaane all ega alumiiniumnõus. Seejärel eemaldada sisemised lehekesed, et tekiks tühimik täidisele.

Täidiseks kuumutada sink ja šampinjonid võis, maitsestada pipraga ja lisada jahuga segatud rõõsk koor ning kuumutada massi paksenemiseni. Saadud massiga täita ettevalmistatud artišokid. Peale panna tükike juustu. Seejärel küpsetada ahjus 200ºC juures juustu kuldpruuniks muutumiseni.