KADRIN LINNA

Kui olete lasknud põõsastel seni vabalt kasvada ja pole neid veel kordagi lõiganud, siis piiramine siin ei aita. Selleks et põõsa viljakandvust parandada, tuleb kevadel teha noorenduslõikus. Soovitatav oleks lõigata kolmeaastasele puidule. Kogenematule silmale võib see keerukas olla, aga proovida tasub, kuna lõikamine pikendab viljakandeiga.

Tegelikult hakatakse lõikamisega kujundama astelpaju varakult – juba siis, kui kõrgust 1 m. Sel juhul kasvab nägus ja hästi harunenud võraga põõsas.

Suvine kärpimine ergutab uute kasvude teket, suurendades seega ka viljaokste arvukust. Aja jooksul kandub viljaokste teke võra sisemusest väljapoole. Viljakandmisega seoses tekib igal aastal hulk kuivanud raage, sest põhioksa ümbritsevad lühikesed viljaoksad kannavad vaid üheainsa aasta.

Kevadel tuleb need kuivanud raod, viga saanud, murdunud ja risti võrasse kasvanud oksad eemaldada. Augustikuus, kui on saaki koristada, lõigake harvendamise mõttes osa viljadega oksi võrast välja. Ka on pärast lühiajalist sügavkülmas hoidmist kerge vilju varrest eraldada.

Kahjuks pole teada, missuguse sordiga on antud juhul tegu. Kõik kõrgekasvulised sordid vajavad madalamaks lõikamist paar aastat pärast viljakandmise algust, jättes põõsa kõrguseks umbes 2 m. Niisugust lõikamist peab kahe-kolme aasta pärast uuesti kordama.

Üldiselt hakkavad vegetatiivselt paljundatud istikud 3–4 aasta vanusena õitsema ja vilja kandma. Saagikust võivad mõjutada ka ebasobiv varjuline kasvukoht, liigne lämmastikuga väetamine, samuti vihmane ja jahe õitsemisaegne ilm.

Astelpaju on valguselembene taim, kel on võime juurtel moodustunud mügarbakteritega siduda õhulämmastikku ja muundada seda endale omastatavaiks lämmastikuühendeiks. Seepärast juba niigi hea mullaviljakuse korral lisaks antud lämmastikväetis soodustab ainult põõsa lopsakat kasvu, kuid alandab saagikust ning ka talvekindlust.

Ehkki astelpaju vajab kasvuks palju mullaniiskust, takistab märg ilm õietolmu lendlemist õhus. Ka ei pruugi õiepungad vihma korral avaneda. Kui aga õhusoojust on alla 9°, lakkab õitsemine.

Peale selle võib madal saagikus olla sordiomadus, ning võimalik, et tegu on hoopis väheväärtuslike seemikutega. Seemnetest paljundatud taimed ei ole kunagi vanematega võrdväärsed.