August on kuu, mil suvi asub võitlema sügisega. Kuu algus on ikka suve nägu, ent augusti teine pool flirdib juba sügisega.

Ümberistutuste aeg

Pojenge ja aediiriseid on soovitatav jagada vaid augustis. Aediiriste puhul tuleb arvestada sellega, et risoom peab jääma kindlasti mullapinnale. Pojengipõõsa lööte labidaga lihtsalt pooleks (tegelikult tuleks lõigata terava noaga) ja pistate saadud pooled mulda, kuid aediiriste istutus on natuke keerulisem.

Aediirise juured lõigake lühemaks, risoomile tehke aga kõhutamiseks piklik mullast pätsikene. Asetage risoom pätsile, osa juuri suunake ühele ja osa teisele küljele. Juured katke mullaga nii, et risoom jääks välja ja saaks päikest.

Iirise ümberistutamine

Üldse on august üks hea hakkimise, tükeldamise ja ümberistutamise kuu. Need taimed, keda te ei saanud või ei viitsinud kevadel ümber istutada, pange uude paika augustis. Koerahambad, võsaülased ja paljud võhalised tahavad leida augustis uue kodu.

Just augustis moodustavad paljud taimed järgmiseks aastaks õiepungi. Nad vajavad rohkem niiskust, fosforit ning kaaliumi. Seega on sobiv aeg anda neile sügisväetist.

August aias

Kui on kuiv, kastke taimi ohtralt, eriti viljapuid ja marjapõõsaid. Iga liiter vett aitab veidi suurendada järgmise aasta saaki.

Andke hekikääridele tööd

Augusti algus on paslik aeg lõigata okaspuid. Seda võib teha ka varakevadel veebruarist aprillini.

Kuusehekki lõigates jätke aastakasvust alles vaid paar sentimeetrit, siis saate ilusa tiheda igihalja müüri. Kui hekk on saavutanud soovitud kõrguse, kärpige ka ladvavõrseid.

Augustis püga okaspuuhekki

Soovitatav on lõigata kuusehekk trapetsisse, s.t nii, et alt on ta natuke laiem kui ülevalt – siis saavad ka alumised oksad piisavalt valgust. Kui hekk on lõigatud sirgelt ülevalt alla, võib ta altpoolt hõredaks jääda.

Okaspuuhekiks sobivad elupuu ja jugapuu rohkem, sest taluvad lõikamist paremini kui kuusk – erinevalt kuusest tekib neil uusi pungi ka puitunud okstele.

Algab sõda herilastega

Marjade ja puuviljade valmimise ajal ilmuvad aeda herilased. Nad on küllaltki tüütud elukad, rikuvad saaki ja nõelavad, kui nende elu segada.

Kuidas peletada herilasi? Hea vahend, mis tapab lendavaid putukaid, on Biolit Plus. See “herilase aerosool” halvab putuka kohe tänu suuremale toimeaine hulgale ja külmetavale efektile.

Aerosoolid võimaldavad hävitada ka herilasepesasid. Pritsige ainet ühe meetri kauguselt otse pessa ja kogu pesa pinnale vähemalt viie sekundi jooksul.

Herilasi saab lõksu püüda ka spetsiaalse püünisega. Meie poodides on müügil olnud riputatav püünispurk Wasp Silva, mis toimib lihtsal põhimõttel: purgi sisse valatakse peibutuslahus (käärinud mahl või õlu), milles maiustama tulnud seltskond upub, kuna ei oska leida purgist väljapääsu.

Kui läheduses on herilasi, siis ärge vehkige kätega, samuti ärge sööge, eriti magusat. Kui herilane satub suhu, võib asi väga halvasti lõppeda.

Valige teadlikult ka rõivaid: ere ja tume riietus tõmbab putukaid ligi. Samuti tõmbab sumisevaid putukaid hästi ligi terava lõhnaga kosmeetika.

Kaks porgandit päevas

Peenralt saab juba varajast porgandit. See juurikas on hea silmadele. Ei taha teid koormata keeruliste nimedega, aga mõned ained, mida porgand sisaldab, laagerduvad silmades ja mõjuvad looduslike päikeseprillidena. Need ained filtreerivad valgust ja kaitsevad silmi ultraviolettkiirguse eest.

Kaks keskmist porgandit päevas, soovitatavalt koos muu rohelisega, hoiab teie silmi. Toore porgandi juurde krõbistage ka paar pähklit, sest neis sisalduv rasv aitab omastada karotinoide. Porgandeid võib hautada õlis, see on parem maole.

Iga päev kaks porgandit, ning teie elu muutub värvilisemaks ja aed kaunimaks!

August on imeline kuu, kus jätkub veel suve soojust, aga juba ka sügise värve. Nautige seda ja tehke saagi hoiustamiseks panipaigad varakult korda.