Lilled, milledel on tugev vars, lõigatakse alt 3-4 cm pikkuselt lõhki või tehkase viltuse lõikega uus imupind. See võimaldab suurema niiskuse imendumise. Puitunud varrega lillel tuleb vaas 40-50kraadist vett ääreni täis panna. Pehmete vartega lilledel lõigatakse varre alumist otsa natuke sirgelt tagasi ja vaasi tuleb panna jahedat (kuni 15 kraadi) vett vaid umbes 5 cm. Lõikamisel ei või kasutada kääre, sest need suruvad kapillaarid kokku.

Mõnedel lillesortidel eemaldatakse tolmukad, et hoida ära tolmnemine ning seeläbi säilitada lille kauem värskena.

Lilled tuleb panna täiesti puhtasse vaasi ja vahetada vett iga paari päeva tagant. Iga kord tuleb nende vart tagasi lõigata.

Kasutama peaks keedetud vett. Kare, lubjarikas vesi lühendab säilivust. Karedale veele võib lisada näiteks veepehmendusvahendeid või sidrunhapet. Veele võib lisada spetsiaalset lõikelillede toitelahust. Nelkide lilleveele võib lisada suhkrut, rooside ja krüsanteemide õitseaega pikendatakse aspiriini abiga, jorjenitele võib vette panna veidi äädikat. Vette, kuhu pannakse lilled, võib lisada mõned tükid puusütt, mis desinfitseerib vee ning hoiab ära enneaegse lillevarre roiskumise. Puusöe võib asendada hõbemündiga.

Kõikidele lõikelilledele mõjub halvasti tuuletõmme, otsesed päikesekiired, etüleen-gaas, mida eritavad puuviljad ning närtsinud taime osad.

Närtsima hakkavate lillede varred asetatakse kolmandiku ulatuses kuuma vette. Pärast vee jahtumist tuleb varre haudunud osa ära lõigata ja lilled toasooja vette asetada. Närbunud roosidel võib uuendada vee all diagonaalselt lõikekohta ja hoida siis lilli mõni aeg üleni vees.

Lillekimpu võib aeg-ajalt ka veega pulverisaatorist piserdada.

Kui võtate lõikelilli oma aiast, on soovitav lõigata lilled hommikujaheduses, siis ei hakka nad nii kiiresti närbuma.

Mõned nõuanded veel aiandustoimetaja Jaan Mettikult, kuidas sobivad omavahel potililled, lõikelilled ja puuviljad.

Lõikelillede, potilillede ja puuviljade omavahelist sobivust on tõsiselt uuritud. Kindlasti ei sobi omavahel kokku puuviljad ja lõikelilled, neid ei maksa toas kunagi lähestikku paigutada. Põhjuseks on see, et puuviljad - eriti just õunad - eritavad etüleeni. See gaas aga kiirendab lõikelillede närbumist.

Puuviljade ning potilillede omavaheline suhe on keerulisem. Enamasti puuviljad toataimi ei mõjuta. Teatud juhtudel võib neist isegi kasu olla. Kui näiteks bromeelia ei taha õitseda, tuleks ta koos paari õunaga ööpäevaks kilekotti sulgeda. Puuviljadest erituv etüleen soodustab bromeelialistel õisikupungade arengut.

Vastakas on ka lõike- ja toalillede läbisaamine. Enamasti neil teineteisele mingit mõju pole, kuid hoolikas tuleb olla kahjurite pärast. Poest ostetud lõikelilledega võite endale kergesti koju tuua nii kedriklestad kui ka lehetäid, rääkimata kasvuhoonekarilasest.

Kui lõikelilled panna toataimede lähedusse, levivad kahjurid ruttu edasi ning neist on keerukas vabaneda. Et seda muret vältida, vaadake lõikelilled hoolikalt üle. Kui siiski märkate kahjureid, võib üksikud suuremad lihtsalt puruks muljuda. Kui kahjureid on palju või need on väikesed, püüdke pahalased duši all veega minema uhtuda.

Uusi potililli tuleks võimalusel enne püsiasukohale panemist paar nädalat teistest taimedest eemal - ehk siis karantiinis - hoida.Loomulikult tuleb lilledest ohutuse pärast eemal hoida ka küünlad. Elusad taimed saavad küünlaleegi kuumusele liiga lähedale sattudes põletushaavu, kunst- ja kuivlilled võivad aga süttida ning õnnetusi põhjustada.