Et porgandid hästi säiliks

 (4)

Et porgandid hästi säiliks
Foto: Astrid Lepik

Värske porgandi edukaks säilitamiseks aitab kaasa selleks sobivate sortide valik, mõistlik agrotehnika, õige koristusaeg ja head hoiutingimused. Lisaks värskelt säilitamisele võib porgandeid kuivatada, sügavkülmtada ja teha mitmesuguseid hoidiseid.

* Pikaajaliseks säilitamiseks sobivad selleks mõeldud sordid, nt `Lange rote´, ´Nabronne´ F1, `Nerac´ F1 jpt. Loomulikult on sorte, mis mõeldud vaid värskelt tarbimiseks või säilitamiseks lühiajaliselt.

* Porgandid koristatakse septembri lõpus enne suuri öökülmi. Koristusküpsusest annavad märku sordiomaselt värvunud porgandid, mille pealsed peaksid olema rohelised ja vaid üksikute kollasekirjude lehtedega. Porgandi üleküpsuse tunnuseks on juba lamanduma kippuvad ja enamjaolt kollased lehed.

* Et porgandeid tervelt ja vigastamata maast kätte saada, kergitatakse nad lahti aiahargiga. Üles kergitatud porgandeil lõigatakse terava noaga (või ka murtakse) ära lehed maksimaalselt 2cm pikkuse tüükani. Lehed võib viia komposti.

* Porgandeid on mõistlik sorteerida juba põllul ülesvõtmise käigus. Väikesed, kõverad, murdunud ja vigastatud porgandid sobivad kohe tarbimiseks. Säilitamiseks jäägu kõige parema kvaliteediga porgandid.

* Kui ülesvõetud porgandid on liiga märjad ja porised, võiks neid tahenemiseks hoida mõne aja varju all. Peenral ja päikese käes ei ole hea hoida sest päike kuivatab porgandeid liigselt. Ka ei mõju säilimisele hästi, kui porgandeid loobitakse või mulla eemaldamiseks klobitakse.

Seotud lood:

* Kuna porgand on õhukese koorega juurvili, siis kaotab ta kuivas ja soojas hoiustamisel kiiresti niiskust. Niiskusekadu aga kiirendab kudede vananemist ja hõlbustab haigustekitajate porgandisse tungimist.

* Porgandi hoiuruum peaks olema piisavalt jahe ja suhteliselt kõrge õhuniiskusega. Parim temperatuur oleks 0...+1°C ja õhuniiskus 90-95%.

* Võimalusel ära hoia porgandeid koos puuviljadega. Viimastest eralduva etüleeni tõttu halveneb porgandite säilivus. Etüleen soodustab ka isokumariini teket, mis muudab porgandid mõrkjaks ja kibedaks.

* Porgandeid võib säilitada hunnikusse laotuna, kastides või salvedes.

* Kuivapoolses keldris võib porgandeid hoida kihitatult liivaga või mullaga. Selleks laotakse nt ämbrisse kiht porgandeid ja puistatakse peale kiht liiva või mulda. Nii toimides täidetakse ämber ja kaetakse see kile või kaanega.

Loe veel

* Kuivapoolses keldris aitab ka hoiukastide vooderdamine niiskuse aurumist takistavate materjalidega, nt kile, jõupaber vms materjal. Porgandeid saab üsnagi edukalt hoida kilekottides, mis on pealt lahtised. Kilekottidesse pakkida vaid väga kvaliteetsed porgandid. Lühiajaliselt saab porgandeid hoida ka kilekotti pakituna külmkapis.

* Porgandeid võib hoida kevadeni ka peenras. Selleks jäetakse porgandid maha, kuid pealsed niidetakse või lõigatakse maha. Seejärel kaetakse peenar mullaga ja puistatakse peale lehti.

* Hoiuruum peaks olema eelnevalt korralikult tuulutatud, puhas ja vaba võimalikest haigustekitajatest. Sama nõue kehtib ka säilituskastidele ja nõudele.

* Porgandi hoiuruumi peab olema takistatud näriliste ligipääs. Kui nad siiski on seal, kasutada mürkhõrgutisi või lõkse. Närilised kahjustavad porgandi niigi õrna koort, mistõttu tekib soodne pinnas haigustekitajate sissetungiks ja edasiseks levikuks.

Telli kohe ajakiri Maakodu ja võida imeline reis suvisesse Peterburgi! Loosis kaks reisi!
Tellima!

 

 

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare