Kohe kui lumi on sulanud ja mulda saab juba vähegi liigutada, külvake otse peenrale aed-harakputk, sest selle seemikud ei armasta ümberistutamist.

Esimesel võimalusel võib välja külvata ka aedkoriandri, aed-piparrohu, hariliku köömne, hariliku naistenõgese, kurgirohu, lehtpeterselli, moldaavia tondipea ja põld-võõrkapsa ehk rukola.
Ka aedtilli võib varakult külvata, kuid see hakkab idanema alles siis, kui muld on piisavalt soe. Pärast tärkamist tuleb tillitaimi kindlasti öökülma eest kaitsta.

Ette on targem kasvatada (külvake aprillis) aga aed-liivatee, aedmajoraan, apteegitill, harilik pune, harilik portulak, juurpetersell, läikiv peiulill, mägi-piparrohi, sidrunmeliss, vürtsbasiilik.

Aedsalvei, aniisi-hiidiisopi, hariliku iisopi, hariliku mustnupu ja suure mungalille ehk kressi võib külvata otse peenrale, aga võib ka ette kasvatada.

Need ürdid, mida vajate vaid mõne taime või mida on keerukas ise paljundada, ostke parem noortaimena poest: sellised on näiteks aedruut, harilik rosmariin, suhkruleht, harilik leeskputk. Kui soovite n-ö oma leeskputke, tuleb hakata taimi ette kasvatama juba märtsi lõpus, kuna seeme idaneb vähemalt kaks nädalat. Märtsis tuleb külvata ka sidrunhein, mis on väga aeglase arenguga, samuti aedseller ja tähklavendel.

Estragonpuju (rahvapäraselt estragoni) hõrgumaitselist prantsuse vormi seemnetega paljundada ei saa, seega tuleb osta taim. Seemnena on müügil ainult kibedama ja robustsema maitsega vene estragon.

Meie kliimas tuleb paljud maitsetaimed ette kasvatada seetõttu, et saada varajasemat saaki. Oleks ju väga kahju, kui omakasvatatud ürte alles suve lõpul kasutada saab.

Paljude maitsetaimede seeme on väga peenike. Kui see külvata otse peenrale, võivad tuul, tugev vihm ja muudki tärkamist segavad asjaolud meie hea algatuse pea peale keerata. Hulga lihtsam on hooldada peenrale istutatud väikesi taimi.

Harilik kikkaputk, mesiputk ja karulauk külvake peenrale alles sügisel, sest nende seeme peab idanemiseks läbi külmuma.