Katke seemned 1–2 cm ulatuses mullaga ja hoidke muld niiskena. Esialgu võib poti pealt kilega katta, et niiskus ühtlane püsiks. Potti peaks hoidma üsna soojas kohas, esialgu ei ole valguse olemasolu eriti tähtis. Jälgige, et muld oleks niiske, kuid mitte liiga märg, aga kindlasti ei tohi mullal kuivada lasta.

Kui esimesed rohelised võrsed ilmuvad, eemaldage kile ja viige taimed valgesse kohta, kuid vältida tuleks täispäikest. Kui taimed on nii suured, et neil on juba paar pärislehte, tuleks nad eraldi istutada. Nüüd valige igale taimele eraldi kasvuanum, mis ei pea olema väga suur, aga juurepallist 2–4 cm suurem. Kindlasti rajage poti põhja hea drenaaž. Lihtsaim viis selleks on vanadest sukkpükstest lõigatud kotike, millesse on pandud kergkruusa ja otsast kinni sõlmitud. Sellist drenaaži saab hilisemate ümberistutuste ajal üha uuesti kasutada.

Istutamine ja väetamine

Istutage mandariinid ümber nii, et taim jääb mullas eelmise istutusega samale kõrgusele. Kasvuperioodil võib taime väetada happelist pinnast armastavatele taimedele mõeldud vedelväetisega. Suveks viige taim õue. Sealjuures arvestage, et suuri temperatuurikõikumisi ta ei taha. Kindlasti ei tohi unustada õues viibivat konteineritaime kasta. Vähemalt korra hooaja jooksul peaks konteineris kasvava taime suuremasse potti ümber istutama.

Talvel võiks mandariinipuud hoida jahedamas, kuna meie kliimas ei ole tema jaoks piisavalt valgust. Mida soojem on, seda rohkem peab olema ka valgust. Kui jätate taime sooja, on tark anda taimelambiga ka lisavalgust, et tagada taime normaalne ainevahetus.

Kui taimelehed kolletuma kipuvad, tasub kontrollida taime niiskusrežiimi. Kui sellega on kõik korras, peaks vaatama, ega taimel ole kahjureid. Kui need faktorid on välistatud, võib tegu olla rauapuudusega. Niisugusel juhul tuleb taime rauapreparaadiga kasta, selleks sobib ka jahutatud nõgesetee.

Tüve kuju vormimine

Mandariinipuu talub hästi pügamist ning uue kasvuperioodi alguses võib seda parema vormi andmiseks tagasi lõigata.
Mandariinipuud, mis on külvatud  2015. ja 2014. aastal.

Seemnest kasvatatud mandariinipuu ei kasva tõenäoliselt kunagi nii suureks, et ta õitsema ja viljuma hakkaks.

Küll võivad viljuda lillepoodides müügil olevad kinkanipuud, mille viljaks on kumkvaat. Need tsitruselised ei kasva väga suureks ning peavad paremini vastu hämaramas ja soojemas keskkonnas.

TASUB TEADA: Konteineritaimede hooldamise nippe

  • Tagage istutuspotis hea drenaaž.
  • Asetage lillepoti põhja, kasvumulla alla, põhjas oleva augu peale kumer lillepoti kild, et auk ei ummistuks.
  • Pange lillepoti põhja oksaraage või pilliroogu. Selleks sobib igasugune töötlemata taimmaterjal, mis tihedaks ei vaju.
  • Puistake lillepoti alla ümbrisnõu sisse kivikesi, et liigveel oleks, kuhu voolata.
Ümbrispoti põja pandud kivikesed jätavad liigveele ruumi.
  • Hoidke kasvupinnas niiske.
  • Lisage kasvumulla sisse vett imavat geeli – seda saate näiteks kasutamata imikumähkmetest, kui need katki lõigata.
  • Katke mulla pealmine kiht vett täis imenud geelipallidega, mis on küll mõeldud kaunistamiseks, kuid on abiks ka kasvupinnase kuivamise takistamisel. Pange pallid vette likku, ning kui need on vett täis läinud ja väikestest teradest kenadeks pallideks muutunud, asetage lillepotti. Kui pallikesed hakkavad kahanema, on taas aeg kastmiseks.
Geelipallid takistavad kuivamist.
  • Keerake majapidamispaberist ribad ja suruge need sügavale kasvumulla sisse, ribad pange teist otsa pidi veekaussi. Ärge unustage jälgida, et kausis oleks piisavalt vett. Kui ribad vahepeal ka kuivama juhtuvad, hakkavad nad taas vett imama niipea, kui kauss uuesti veega täita.
Majapidamispaberi ribadest kastmissüsteem.
  • Kasutage poes müüdavaid kastmispalle, mis valatakse vett täis ja asetatakse siis otsapidi mulla sisse. Tuleb vaid jälgida, et pall oleks pidevalt veega täidetud.
  • Viige taimed kord nädalas duši alla, laske neil õrnalt leige vihma käes mõnuleda ja oodake, et liigvesi ära nõrguks. Siis viige oma tavapärasele kasvukohale tagasi. Eriti meeldib selline pesupäev kuukingadele. See viis ei sobi aga taimedele, mis tahavad kastmiseks pehmet vett, näiteks asalea.
Kuukinga pesupäev.
  • Väetage arukalt.
  • Troopikast pärit ja talvel õitsevaid taimi väetage tavalisest poole lahjema väetiselahusega.
  • Ärge visake järelejäänud taimeteed ära, vaid kastke jahtunud teega toataimi. Taimetee sisaldab palju kasulikku, eriti väärtuslik on nõgesetee.