Pisikesed aiateed on praktilised ja teevad elu mugavamaks, nende rajamine pole kuigi kapitaalne ettevõtmine. Sageli saab ära kasutada seismajäänud ehitusmaterjali ja puitu, metsa alt korjatud männiokkad ja käbid on aga lausa tasuta saadud.

1. Vabakujulisest kiltkivist võib saada lausa muru ehe, kui on silma rada kaunilt kujundada. Eri värvi kiltkive on ka aiaärides müügil. Kive kohale paigutades arvestage keskmise sammupikkusega, mis on 50–60 cm. Kui astekivide keskkohad on sellise vahega, on rajal mõnus sammuda. Kiltkiviplaatide sile pind hellitab paljaid jalataldu.

Käigurajale sobivad plaadid paksusega 4–5 cm ja pindalaga vähemalt 0,2 m². Esmalt tähistage pesunööri või peene voolikuga ära, kuidas rada hakkab üle muru kulgema. Sobiv laius on 60 cm ringis. Siis eemaldage u 10 cm paksuselt murukamar. Süvend katke 5 cm paksuselt jämeda liivaga. Asetage kivid paigale ja täitke nende vahed mullaga, kuhu külvake muruseeme.

2. Jämedatest puitprussidest tihedalt laotud pinnakate muutub aja jooksul mõnusalt halliks. Sõbralik ja soe puit lausa kutsub sinna palja jalaga astuma, seepärast saabki sellest kõige mõnusama saunatee. Puit on hea sellegi poolest, et kuivab pärast vihma ruttu ära.
3. Kolmnurksetest betoonplaatidest laotud siksakilise mustriga rada on märksa lõbusam ja põnevam kui oleksid ritta seatud tavalised neljakandilised plaadid. 
4. Suure püsilillepeenra sisse on kaval teha märkamatu rada enda valatud betoonplaatidest. Neil astudes on hea mõnda taime lähemalt uurida ning loomulikult ka peenart hooldada. Plaate ümbritsev puukoorepuru hoiab eemal umbrohu.
5. Lõbusa aiaraja saab teha täiesti käepärasest materjalist: vaja on vaid jämedaid puupakke ja männikäbisid. Saagige pakust umbes 15 cm paksused seibid. Kaevake sobiva laiusega teesüvend (sügavus u 5 cm). Puukettad kaevake niimoodi pinnasesse, et need ei loksuks. Nüüb täitke süvend käbidega. Puuketta pind võiks olla käbikattest õige veidi kõrgemal, siis ei veere käbid tee peale jala alla. Käbide asemel saab edukalt kasutada ka männiokkaid.

KAJA KURG
ajakirja Kotipuutarha ainetel