Vastab Väino Pallum:

Tõenäoliselt kimbutasid tomati- ja salatitaimi meil kahjurina harva esinevad loomakesed – harusabad.

Nad on tuhatjalgsete ja sadajalgsete lähisugulased, kuuludes hulkjalgsete klassi, ent harusabaliste alamklassi. Loomakesed on kuni ühe sentimeetri pikkused, valkjad, pikkade tundlate, kümmekonna kehalüli ja 12 jalapaariga olendid.

Meile tuntumad mullaasukad tuhatjalgsed on 2–6 cm pikkused, 50 kehalüliga putukad, kel igal lülil on kaks paari jalgu. Sadajalgsed aga on kollakaspruunid, pikkade tundlatega, kiiresti liikuvad röövtoidulised loomakesed. Igal kehalülil on üks paar jalgu. Nemad taimi ei kahjusta.

Katmikalal tegutseb kasvuhoone-harusaba Scutigrella immaculata. Kõnealused loomakesed elavad mullas ning närivad köögivilja- ja lilletaimede juurekarvu ning peeni narmasjuuri. Seetõttu võivad tõusmed närbuda ja hävida. Kahjustatud juurtega istikutel tekib kasvuseisak, nende lehed on veidi sinakad või punakad. Lisaks sisenevad pahategijatest põhjustatud haavandite kaudu taimejuurtesse väga lihtsalt seenhaiguste tekitajad.

Harusabade lemmiktoiduks on noorte tomati- ja salatitaimede juured. Kuid needsamad paharetid võivad kahjustada ka krüsanteemi, priimula, asparaaguste ja kapsatõusmete juuri.

Nad munevad pinnasesse 20munaliste kogumikena, kusjuures areng munast valmikuni kestab umbes kolm kuud. Noored vastsed näevad välja pisut teistmoodi – neil on kuus paari jalgu. Kasvades jalapaaride arv suureneb kaheteistkümneni.

Kahjurite tegevus algab talve lõpul või varakevadel. Neile meeldib soe ja niiske pinnas, suvel pinnase kuivades siirduvad harusabad pinnasekihi põhja. Nende eluiga on kuni aasta.

Harusabade tõrje on peamiselt ennetava iseloomuga – puhtus ja kord kasvumajas on väga olulisel kohal. Uus, varem kasutamata substraat, korralikult pestud külvikastid ja istutuspotid on noorte taimede kasvatamisel esmatähtsad.

Kahjurikahtluse korral taimepotis pange pott üleni vette. Kümmekonna minuti möödumisel ujuvad paharetid juba veepinnal. Nii saab nende olemasolust teadlikuks ja nad ka kokku korjata ning hävitada.