Tegemist on sibula-hahkhallituse (Botrytis alii) poolt põhjustatud sibula-kaelamädanikuga. Seenhaiguse võib kaasa saada näiteks haige istutusmaterjaliga, ent nakatumine võib toimuda ka põllul kasvuajal või koristusjärgselt, soodustavaks teguriks on jahe ja niiske kasvuperiood ning ebaõige agrotehnika. Eriti jõudsalt areneb haigus sibulas edasi soojas ja niiskes hoiuruumis. Sibulad kas mädanevad või mumifitseeruvad ning saagikadu võib olla kuni 50%.

Sibula-kaelamädaniku vältimiseks tuleks:

* Kasutada haigusvaba istutusmaterjali ja/või puhitud seemet. 

* Mitte kasvatada sibulat ja teisi laukusid samal kohal 3-4 aastat. Vanu ja haigeid sibulaid mitte jätta aeda vedelema ega viia komposti, nad tuleks kokku koguda ja hävitada. 

* Õige agrotehnika – vältida liigset lämmastikuga ja värske sõnnikuga väetamist, tagada küllaldane fosforisisaldus mullas, kasvatada sibulaid kergel ja mõõdukalt niiskel mullal. 

* Sibulad koristada õigeaegselt (pealsed on hakanud lamanduma ning kolletuvad kuid kolmandik lehti on veel rohelised) ning kindlasti kuiva ja päikselise ilmaga. Parema säilimise tagamiseks hoiduda sibulaid koristamisel mehaaniliste vigastuste eest

* Ülesvõetud sibulail mitte lõigata pealseid ära liiga vara. Koos pealsetega kuivatada sibulaid vähemalt nädal kuni poolteist varjulises tuulises kohas. Pealsete eemaldamisel jätta sibulale 3-4 cm pikkune tüügas. 

* Peale pealsete eemaldamist kuivatada sibulaid soojas (+30º...+35º C), hea õhustatusega ruumis umbes 10 päeva jooksul.