Hea mõte: küpseta saia lillepotis
Kõigepealt kontrollige, kas kõik vajalik pärmitaina tegemiseks on köögikapis olemas. Lisaks jahule, piimale, pärmile võiks leiduda ka head ja paremat: kaneeli, ohtralt suhkrut ja võid, mandlilaaste, rosinaid, paar õunaviilu.
Kui küpsetamiskraam olemas, saate taina kerkima panna ning seejärel tuleb aiakaupade poest leida savist lillepott. Peske pott hoolikalt puhtaks, kuivatage ning määrige võiga.
Pange sai ahju. Kui see kipub küpsemise ajal kõrbema, katke fooliumiga. Küpsenud saiale võib puistata natuke tuhksuhkrut.
Vormisai mandlitega
- 1 kl piima
- 30 g pärmi
- 2 muna
- 1 munakollane
- ½ tl soola
- 100–125 g suhkrut
- 150 g võid või margariini
- 450–500 g jahu
- 100 g mandleid
- maitsestamiseks peenestatud kardemoni või sidrunikoort
Vedeldage pärm leiges piimas, lisage 1–2 ½ klaasi jahu, kloppige hästi ja laske kerkida. Vahustage munad suhkruga, segage koos maitseainetega eeltainasse, lisage järk-järgult jahu ja umbes pool võikogusest ning kloppige hästi.
Laske tainal kaetult 2–3kordseks kerkida. Siis lisage tainale kestadest puhastatud ja jahvatatud mandlid, ülejäänud pehme või ning kloppige veel kord.
Pange tainas võiga määritud ja hakitud mandlite või riivsaiaga ülepuistatud vormi, laske kerkida, määrige pealt munaga ja küpsetage keskmise kuumusega ahjus 35–40 minutit.
Allikas: Ida Savi “Saiad, pirukad, koogid”