Palju häid omadusi

Toataimedel on veelgi kasulikke omadusi: nad vähendavad õhu tolmusisaldust, summutavad müra ja puhastavad õhku kahjulikest ainetest. Kuid tänu taimedele suureneb ka inimese hingeline heaolutunne ja enesega rahulolu.

Siiski, kõik toataimed pole selles suhtes ühesuguse mõjuga. Kaktused näiteks ei paranda toa kliimat ega suurenda ka tegutsemise motivatsiooni.

Lopsakate lehtede, suure veetarbe ja tugeva aurumisega taimed seevastu on ideaalsed kaaslased kirjutuslaua kõrval.

Ja väikesed õitsevad taimed, näiteks sarnas-sinisilm (Exacum affine) või rippkellukas (Campanula isophylla) arvutiekraani kõrval loovad meeleolu, kuigi nende mõju toa õhule on tühine.

On taimi, mis ruumi kliimat teistest tugevamalt mõjutavad. Selliste priimade kliimataimede hulka kuuluvad harilik sparmannia, rahvapäraselt toapärn (Sparmannia africana), vahelduvalehine lõikhein, rahvapäraselt vesipalm (Cyperus alternifolius) ja harilik enseete, rahvapäraselt dekoratiivbanaan (Ensete ventricosum).

Lisaks kõrgele veetarbele on neil ka ka eriti kõrge aurumismäär. Mitte nii perfektsed, aga samuti väga mõjusad on bensoe-viigipuu (Ficus benjamina) ja tups-rohtliilia (Chlorophytum comosum). Viimane on endale nime teinud eelkõige sellega, et lagundab õhust formaldehüüde.

Kahjulikke aineid absorbeerivad ka kahelisulgjas filodendron (Philodendron bipinnatifidum) ja jalglehine sõrgköis (Syngonium podophyllum). Sulgjas nõelköis (Epipremnum pinnatum) lagundab lisaks veel bensooli.

Pigem mõni suur

Esimene põhireegel: parem mõned suured taimed kui palju väikesi, nii on hooldamine lihtsam. Bensoe-viigipuu või lõhnav draakonipuu (Dracaena fragrans) annavad tugeva aktsendi teie pöördtooli ja nõupidamislaua vahel.

Hästi õigustab end ka huvitava siluetiga, kuid toestamist vajav meeldiv monstera (Monstera deliciosa).

Õitsevatest taimedest peavad büroos üsna hästi vastu Blossfeldi kalanhoe (Kalanchoe blossfeldiana) ja õiekas tõlvlehik (Spathiphyllum floribundum).

Taimedele tuleb kontoris leida sobiv koht, kus nad hästi mõjule pääsevad ja ei sega töötegemist. Neid ei peaks toppima kuhugi nurka, kus on raske neile kastekannuga ligi pääseda ja kus nad tihti unustadagi võime.

Allikas: Targu talita