Hea teada! Pärast jaanipäeva harvenda õunapuid

Foto: Ester Vaitmaa

Õunapuude saagikust saab suurendada õige hooldamise ja lõikamisega, seda ka pärast jaanipäeva.

Saaremaal kohalikest õuntest limonaadi ja siidrit tootva Õuna tehase juht Juhan Kanemägi kinnitab, et peaaegu igast viljapuust võib asja saada, kui tema eest õigesti hoolitseda.

Kuigi arvatakse, et parim aeg õunapuude lõikuseks on varakevad, siis tegelikult on selleks sobilik aeg ka pärast jaanipäeva ja juulis.

“Saagikuse jaoks on kõige olulisem, et õunapuude õitsemise ajal oleks puudel piisavalt mesilasi ja ööd muutuks vähegi soojemaks,” nendib Juhan Kanemägi.

Öuna nimelise limonaadi ja siidri tootmiseks võeti kaks aastat tagasi Saaremaal rendile 1946. aastast pärit õunaaiad, mille puud tol hetkel kuigi palju vilja ei kandnud.

Näpunäited, et viljapuud rohkem kannaksid:
  • Pärast jaanipäeva ei teki puudele enam vesivõsusid ning lõikehaavad paranevad kiiresti. Lisaks on puul sel ajal hästi näha kõik külmakahjustused ning kuivanud oksad, mis tasuks eemaldada.

  • Suvise lõikuse käigus muutub puu hõredamaks ning viljad näevad rohkem päikesevalgust. Nii saab vilju harvendada ja puu ei kurna end liigselt ära. Edaspidi lõigake puud samal ajal. 

  • Lõikamisega kujundage puule ühtlane ja tugev võra, eemaldage haiged ja liiga tihedalt kasvavad oksad. Tänu sellele jõuab viljadeni rohkem valgust ja õhku ning õunad kasvavad suuremaks.

  • Hoiduge puude lõikamisest pungade puhkemise ajal, sest sel ajal kasutab puu kogu oma jõudu ja energiat võrsete, lehtede ja viljade moodustamiseks.

Lisaks vanadele õunaaedadele korjati Öuna limonaadi ja siidri valmistamiseks mullu saaki ka kohalikest koduaedadest. Kokku oli eelmisel aastal aedu 80, kust korjati 103 000 kilo õunu. Värskest pressitud mahlast valmistati 100 000 liitrit limonaadi ja 35 000 liitrit siidrit.

 

Konkursil "Eesti kauneim maakodu 2017" osalemiseks täida järgnevad väljad:

Kontaktid:

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare