Mida peab hekiomanik silmas pidama, et roheline piire ei hakkaks probleeme tekitama? Nõu annab Saku vallaaednik Tiina Kubbi.

1. Sirelihekk õitseb vaid siis, kui saab kasvada vabakujuliselt. Samas võib aastaid pügamata hekk minna nii laiaks, et hakkab takistama parkimist ja teehooldust ning piirab ristmikul nähtavust. Seetõttu tuleb ka vabakujulisena peetavat hekki piirata, kui oksad ulatuvad juba sõiduteele. Pildil olev sirelihekk on täielikult vallutanud teepeenra.

2. Kui vana hekk on oma aja ära elanud, tuleb see asendada uuega. Uue heki võib kasvama panna ka enne vana mahavõtmist, kuid siin on oma ohud. Pildil võib näha, kuidas noortel elupuutaimedel on tekkinud vana kõrge heki varjus kasvades nii toitainete- kui valgusepuudus. Taimed on jäänud kiratsema.

3. Kinnistu omanikule võib küll tunduda, et tema aia taga on palju vaba maad, kuhu saaks istutada mõned puud, põõsad või koguni heki.Krundist väljaspool olev hekk võib aga segada teehooldust, kaablite paigaldust jne.Kui vaja, võib maaomanik (nt omavalitsus) lasta sellise heki eemaldada. Seega on targem istutada puid-põõsaid ikka vaid oma kinnistule.

4. Heki ja piirdeaia vahele tuleb jätta selline vahe, et mahuks hekki hooldama.

Kui soovite kõrget ja laia hekki, mida ei ulatu maast pügama, tuleb see istutada piirdest nii kaugele, et treppredel, tellingud või tõstuk vahele mahuks.

Samuti tasub läbi mõelda, kuidas kujundada heki ja piirde vaheline maariba. Kui tahate sinna muru, peab niidukiga ligi pääsema. Okaspuuheki hooldusriba võib katta ka killustikuga, lehtpuuheki korral on viimaselt tülikas lehti eemaldada.

5. Heki istutamiseks kinnistu piirile tuleb see kooskõlastada naabriga ja leppida kokku, kuidas hekki hooldama hakatakse. Kauni piirde saamiseks tuleb seda mõlemalt poolt ühtmoodi ja üheaegselt pügada.

Probleeme võib tekitada ka krundi piirile liiga lähedale istutatud hekk, mis aastatega kasvab naabri hoovi. Et hekk nägus välja näeks, tuleb omanikul käia seda naabri krundil pügamas.

6. Ilusa tiheda kuuseheki saamiseks võib hakata seda külgedelt pügama enne, kui puud on planeeritud kõrguse kätte saanud. Pildil oleva kuuseheki puhul ongi nii talitatud ning alumine osa on juba ilus tihe. Igal aastal lõigake ära kaks kolmandikku aastakasvust.

7. Pildil olev elupuuhekk, mida pidevalt korralikult pügatud, on 40 aastaga kasvanud nii laiaks, et riivab juba sõidutee äärt. Talvel lumekoorma all vajub ta lausa teele ja segab autode liikumist. Samuti pole enam sõidutee ääres ruumi, kuhu lükata talvel lumi.

8. Kuna heki omanik (vt nr 7) ei olnud nõus sellest loobuma, lõigati üle krundi piiri kasvav osa mootorsaega ära.Vana okaspuuhekk, mis on seest rohkem kui meetri jagu tühi, ei taastu aga kunagi.

Omanik istutas vana heki kõrvale sissepoole oma kinnistule uued lehtpõõsad, millest sirgub varsti uus roheline piire.