Hoidke õunahoidlal pilk peal

 (1)
Õunad säilivad paremini jahedas. pixabay.com

Juba viiekraadise soojuse puhul väheneb õunte säilivus umbes kaks korda. Pärast koristust jätkuvad viljades mitmesugused protsessid (hingamine, ainevahetus, niiskuse aurumine jne), mille kulgu saab aeglustada ainult madalama temperatuuriga.

Soe ruum võib õuntele enam halba teha kui üks vaenlaseks peetav hiireke.

Samuti lühendab säilivusaega valgus, kiirendades ülevalmimist. Ülevalminud õunad on maitsetud, riknevad kiiresti ja saastavad hoidlat. Ka parajalt jahedas ruumis võivad õunad üle kuumeneda. See juhtub siis, kui hoiate neid mitmekordse kihina kõrges kastis.

Kõige enam kannatavad keskmised kihid, kus soojus tõuseb pealmise ja alumisega võrreldes märksa kõrgemale.

Sel puhul on ka keeruline õunte säilivust kontrollida ja plekilisi vilju kõrvaldada. Kui jätate väiksemate vigastuste ja pisikeste plekkidega õunad hoiukasti, maksab see varsti valusasti kätte. Kindel on, et võite paari nädala pärast juba terve kasti sisu kompostihunnikusse kanda.

Kõige otstarbekam on hoiustada igast sordist selline kogus õunu, mille jõuate õigeaegselt ära kasutada.

Seejuures arvestage, et sordile iseloomuliku suurusega viljadest säilivad ülisuured halvemini ja need tuleks kõigepealt ära tarvitada.

Targu Talita


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare