‘Polka’ teeb kasvatajale suurt rõõmu ka sellega, et tema suured koonilise kujuga tumepunased viljad on erakordselt ilusad. Kui “vaarikaussidest” puretud vaarikad on koduaias tavalised, siis ‘Polka’ marjadel ei märka ühtki “näritud” serva ega muud kahjustust. “Vaarikausside” rünnakust päästab marju hiline õitsemine augustis – vaarikamardikad on munemise selleks ajaks juba lõpetanud. Nii ei satu avaneva õie sisse muna, millest kooruv tõuk asub marja sees kaevandama.

Ja veel üks hea omadus: ‘Polka’ marju on mõnus korjata, kuna nad on tugevad ega lagune.

Maarjakase marjakasvatustalus Tartumaal Nõo vallas Unipiha külas on ‘Polkat’ kasvatatud juba aastaid. Oma kogemusi jagab allpool talu peremees Valdis Kaskema.

Kui hea sort ‘Polka’ siis ikkagi on?

Maarjakase talu istandikus on ta saaki andnud augusti viimasest dekaadist kuni tõsiste külmadeni. Saagi kohta niipalju, et pool saaki saab kätte iga ilmaga. Ja sedagi on ‘Polkal’ rohkem kui mõne vana sordi kogu saak.

Boonuseks on korjamise ja kasvatamise lihtsus ning marja võrratu maitse ja tugevus: nad säilitavad oma kuju ja värvi ka pärast sügavkülmast sulamist, olles asendamatud kodusel tordikaunistamisel.

Võrreldes teiste sortidega nõuab ‘Polka’ kasvatamine vähem tööd ja aega. Tema püstised varred on tugevad ega vaja toestamist. Kuna ta õitseb hiljem ja vaarikamardika tõugud ei kahjusta vilju, pole istandikus vaja teha kahjuritõrjet. Meie talu kogemuste põhjal on sort talvekindel.

Varte lõikamist on võimalik mehhaniseerida, tavaliselt eemaldame kõik varred korraga.

Aga puudused?

Niiskuse ja vihma tõttu võivad marjad kergesti hallitama minna, ka siis, kui neid korjatakse regulaarselt (sügisel tavaliselt üle kahe päeva).

Korjamise ajal tuleb kanda pikkade säärte ja varrukatega riideid ning kindaid, sest varred on üsna ogalised ja kriibivad. Kes soovib ‘Polkat’ müüa lauamarjana, peab püüdma seda teha sama päeva jooksul.

Kuidas istutada-kasvatada?

Kasvukoha suhtes ei ole ‘Polka’ eriti nõudlik, kuid pimedasse aianurka pole teda ka mõtet panna, sest seal taimed ei edene ja marjad ei valmi. Leidke talle päikesele avatud või poolvarjuline kasvukoht.

Soovitan istutada kilemultšiga peenrasse, mulda võib segada kõdusõnnikut. Sobiv vahekaugus on reas u 70 cm, ridade vahel 2,5–3 meetrit. Algul tundub see ruumi raiskamisena, kuid ‘Polka’ kasvatab rohkelt varsi ja põõsad muutuvad laiaks.

Enne istutamist kastke maa korralikult läbi. Paljasjuurse taime istutamisel vajutage labidas sügavalt maasse ja liigutage mõned korrad edasi-tagasi. Tekkinud lõhesse pange juured ning vajutage korralikult kinni. Istutage veidi sügavamale kui taim eelnevalt kasvas. Ka pärast istutamist tuleb taimi korralikult kasta.

Varred võib pärast istutamist maapinna lähedalt (kuni 10 cm) tagasi lõigata, et soodustada juurte arengut.

Kuidas hooldada kasvuajal?

Must kile on hea kahel põhjusel: esiteks ei lase see peenral umbrohtuda, teiseks on kilepeenral lihtsam kontrollida liigsete varte kasvu.

Must kile teeb kastmise mõnevõrra keerulisemaks, kuid piisav niiskus on vaarika jaoks väga tähtis. Kastke pigem harvem, kuid siis ohtralt, eriti saagikande ajal. Kevaditi soovitan anda taimedele mineraalväetist (kindlasti kloorivaba).

Istutusaastal taim veel väga jõuline ei ole, kuid esimesed marjad saab ära proovida. Teisel aastal näitab vaarikapõõsas aga juba kõiki oma häid omadusi. ‘Polka’ põõsad on tihedad ja kasvavad kuni poolteise meetri kõrguseks, neid pole vaja toestada.

Kuidas lõigata taasviljuvat vaarikat?

Parim aeg on selleks hilissügis või varakevad. Oluline on lõigata siis, kui taim on täielikus puhkeolekus. Vastasel juhul läheb palju toitaineid kaduma, kuna vaarikal liiguvad need sügisel vartest juurtesse ja kevadel tagasi.

‘Polka’ kannab saaki ka teise aasta varrel, seda harjumuspärasel ajal kesksuvel. Üle 2–3 varre taime kohta ei ole mõtet aga kasvama jätta, sest vanad varred ei paista uute vahelt välja. Neil olevad marjad on uute varte vahel peidus ja neid on vaevaline noppida. Lihtsam on kõik varred korraga maha lõigata ja nautida vaid sügisest saaki.

Allikas: Maakodu (Suvi Aias 2011)



HEA SORT

Miks kasvatada ‘Polkat’?

- Valmib sügisel, kui aias muid marju enam pole.

- Marjad ei lähe “ussitama”.

- Viljad on suured, maitsvad ja ilusad.

- Marjad sobivad hästi külmutamiseks, sest säilitavad kuju ja värvi ka pärast sulamist.

- Põõsast ei pea toestama.

- Hilissügisel saab kogu põõsa korraga maha lõigata.