Vastab

AVE VISNAPUU

Tallinna Botaanikaaia vanemaednik

Kirjast kahjuks ei selgu, kas tegu on ajatatud sibulaga (s.t õitses eelmisel talvel või kevadel) või peenras kasvava taimega. Või on sibul hoopis sel sügisel ostetud ja mõeldud ajatamiseks. Arvan siiski, et tegu on esimese variandiga.

Kui hüatsint õitses potis ning nüüd paistab uue võsu roheline tipp, istutage sibul peenrasse ja lootke, et ta oma õige kasvurütmi tagasi saab. Järgmisel kevadel ei pruugi õisik nii lopsakaks kujuneda, kuid õitseb see taim suure tõenäosusega ikkagi.

Enne õitsemist väetage hüatsinte kompleksväetisega ning kobestage mulda, kuival kevadel andke väetis kindlasti koos kastmisveega.

Edasi toimetage nii nagu ikka hüatsindisibulatega: pärast lehtede kolletumist kaevake sibul üles ning laske mõnda aega pimedas ja soojas ruumis jõudu koguda. Et hüatsindid hästi õitseksid, tuleb neile võimaldada samu tingimusi, nagu on nende kodumaal – sooja ja kuiva puhkeperioodi. Seejärel võib sibula taas sügisel peenrasse istutada.

Aga kui sibul on tõepoolest juba kasvama hakanud ja lehed 2–3 cm pikad, on tema kasvurütm päris sassis. Siis ei maksa teda peenrasse istutada, vaid pange ta potti mulda. Hoidke valges ja esialgu veidi jahedamas kohas. Kastke, oodake ja lootke, et õisik oma nägu näitaks.

Ajatada on lihtne

Aga kui teil on hüatsindisibulad veel istutamata, võiksite proovida hoopis ajatamist. See ei ole keeruline ega nõua erilisi tingimusi.

Valige suuremad sibulad ning pange pottidesse. Istutage nii, et sibula tipp jääb veidi mullast paistma. Potile pange peale teine pott, et sibul oleks pimedas.

Hüatsindid juurduvad 4–10° juures neli nädalat. Muld peab olema mõõdukalt niiske.

Sibulatega potte võib hoida külmas kasvuhoones või keldris, õues hoides tuleb nad külmade saabudes soojalt katta.

Esimesed potid võib tuppa tuua umbes üheksa nädalat pärast istutamist, õitsemise alguseni läheb 3–4 nädalat, kevade poole aga ainult 1–2 nädalat. Seega näeb oktoobri lõpus mulda pandud sibulate õisi jaanuari lõpus – veebruari algul.

Mulla asemel vees

Huvitav võimalus on hüatsinti ajatada kodus pudeli, purgi või vaasi otsas. Valage anumasse vesi ja asetage sibul selle otsa. NB! Sibulakand ei tohi veega kokku puutuda.

Juured hakkavad kasvama vee suunas, kuna sibulakanna ja veepinna vahel on õhk piisavalt niiske. Katke sibul pabertorbikuga ning asetage jahedasse (5–10°) pimedasse ruumi.

Aeg-ajalt kontrollige, kas vett on piisavalt. Ära auranud vee asemele valage uut juurde.

10–12 nädala pärast on õisikupung koos lehtedega kasvanud umbes 8 cm pikkuseks ja pott täitunud juurtega. Siis tooge taim tuppa valgesse paika.

Nüüd ei jää üle muud, kui oodata, millal õisik aina pikemaks ja priskemaks muutub ning lõpuks oma lõhnavad õied avab.