Nuppus õisikuga pisikesed hüatsindipotid mõjuvad värvikate jõulutähtede ja alpikannide kõrval küll tagasihoidlikult, kuid just sellisena tuleb nad koju viia – siis saate õitsemist nautida kogu selle pikkuses. Põnev on jälgida, kuidas taim areneb, õisik paisub, õienupud hakkavad värvuma ja avanema. Juba õitsvana ostetud hüatsindi puhul jääb see ootuselevus ära ning soojas toas on õied varsti närbunud.

Lillepoed pakuvad pühadeks ka pidulikke taimeseadeid hüatsintidega, kuid aiandushuvilisel on kindlasti põnevam selline ise kujundada. Laia madalasse anumasse või korvi saab teha toreda lilleaia, kuhu võib lisada ka teisi õitsvaid jõululilli, mõne toataime, kääbus-okaspuu. Viimistlemiseks katke muld samblaga. Mõned ideed leiate ka juuresolevatelt piltidelt.

Modernses jõuluseades on lillade hüatsintide kaaslasteks skimmiad ning – oo üllatust! – lehte ajatatud väikesed roosa koorega naerid ja heledad küüslaugusibulad. Skimmiate tihedad säbrulised õisikud on veel toredasti nuppus, andes taimeseadele heledust ja õhulisust. Toredad värvid,  põnevad struktuurid.
Seadet kujundades ja sinna teisi taimi valides tuleb arvestada, et idahüatsint kasvab 20–25 cm kõrguseks. Elavatest lilledest seade vajab enda ümber vaba ruumi, siis pääseb ta kõige paremini mõjule.

Jahedus hoiab ilusana

Sobivaim koht õitsvale hüatsindile on jahe (13–16°) ja valge, siis püsivad õied lausa mõne nädala ilusad. Eluruumides on muidugi raske selliseid tingimusi pakkuda, aga veidi aitab seegi, kui viite lilled vähemalt ööseks jahedasse. Väga soojas toas kestab õieilu umbes nädala.

Kastke kasinalt, et muld püsiks mõõdukalt niiske. Ärge valage vett otse sibulale. Kui soojas toas hüatsinti rohkelt kasta, venivad varred liiga pikaks ning suureks paisunud õisik hakkab tuge vajama. Tugipulga võib torgata otse sibula sisse, sest ajatatud sibulat pole eriti mõtet aias edasi kasvatada. Kui te siiski tahate seda teha, pistke tugi sibula kõrvale.

Pikaks veninud varrega õisiku võib ka ära lõigata ja vaasi panna.

Väetada pole hooajataimena kasvatatavat potihüatsinti vaja, sest sibul sisaldab ise piisavalt toitaineid. Mõned korrad võib muidugi kastmisvette lisada veidi õitsvatele toataimedele mõeldud väetist.

Hüatsinte ei maksa hoida magamistoas, sest nende tugev lõhn võib panna pea valutama.

Hüatsinti on põnev kasvatada ka klaasvaasis, sest lisaks õitele on kaunid ka vees hõljuvad juured. Müügil on sobiva kujuga hüatsindivaasid. Klaasis kasvatades peab jälgima, et vees oleksid vaid juured. Sibul ei tohi istuda vees sees, isegi mitte sibula kand.

Klaasnõusse võib panna kasvama ka poest ostetud, mullas kasvanud taime, kui selle juured leige veega ettevaatlikult puhtaks pesta.

Visata ära või istutada aeda?

Talveks õitsema ajatatud hüatsint peab üks-kaks aastat kosuma, et kurnatud sibul taastuks ja suudaks uuesti moodustada õisikupunga. Sellepärast on mõistlikum äraõitsenud taim minema visata.

Kui te siiski tahate hüatsinti edasi kasvatada, kastke äraõitsenud taime potis edasi ja laske tal lehti kasvatada.

Lõpuks lehed kolletuvad ja kuivavad, siis võtke sibul mullast välja ning puhastage välimistest lahtistest sibulasoomustest ja kuivanud juurtest.

Hoidke sibulat sügiseni kuivas soojas kohas. Õige aeg ta peenrasse istutada on septembri teisel poolel või oktoobri alguses.

Kui panna talvel õitsenud sibul kohe kevadel peenrasse, jääb see põdema, kuna taime kasvu- ja puhkefaasid on läinud segamini. Nimelt kasvatavad sibullilled pärast õitsemist veidi aega hoogsalt lehti, et neis tekkinud toitainetega sibulat kosutada, seejärel tahavad nad soojas ja kuivas kohas puhata. Kevadel niiskesse mulda pandud sibulal jääb vajalik puhkus saamata.

Kui soovite järgmisel aastal hüatsindid ise jõuluks õitsema ajatada, tuleb sibulad potti panna septembris ning hoida 8–10 nädalat pimedas ja jahedas (umbes 10°) kohas.

Mulda tuleb aeg-ajalt niisutada, et see täiesti läbi ei kuivaks. Sibulaid võib hoida ka ilma mullata üks-kaks kuud külmkapis (mitte sügavkülmas!).

Novembri lõpus – detsembri algul tooge potid sooja valgusrikkasse kohta ning hakake kastma. Külmikus olnud sibulad istutage mulda. Hüatsint vajab õite avanemiseks valgust umbes neli nädalat. Talvel ajatamiseks valige varasemad sordid.