15.05.2016, 13:00
HÜVA NÕU: 9 soovitust edukaks salatite kasvatamiseks
Erinevaid salateid kasvatatakse nii rõdul, kasvuhoones kui ka peenras.
FOTO:
- Peasalati ja rooma salati taimed on targem aprillis kasvuhoones või lavas ette kasvatada, sest võrreldes lehtsalatiga on neil pikem kasvuaeg. Ettekasvatamiseks kulub alates tärkamisest 20–25 päeva.
- Peenrale istutage taimed siis, kui on kasvanud 3–4 pärislehte.
- Otse peenrale külvates jätke pea- ja rooma salati reavaheks 20–25 cm, taimede vahele pärast harvendamist 15–20 cm. Täpsemad juhised külvatava sordi kohta leiate seemnepakendilt.
- Sobiv külvisügavus on 0,5–1,5 cm. Katke külv kohe looriga, et see kiiremini tärkaks.
- Aedsalat hakkab idanema juba 2–5° juures, sobivaim idanemistemperatuur on siiski 16–22°.
- Kasvatage aedsalatit valgusküllases kohas, sest varjus venivad taimed välja ja jäävad kiduraks, peasalat ei moodusta pead.
- Kevadel peenra ettevalmistamisel lisage mulda mikroelemente sisaldavat väetist, sest aedsalat on tundlik molübdeeni-, kaltsiumi-, magneesiumi- ja booripuuduse suhtes.
- Kogu kasvuperioodi vältel vajab aedsalat palju niiskust, kuivas mullas jääb saak väikeseks ja taimed putkuvad kiiresti.
- Niiskuse hoidmiseks multšige salatipeenar muruniite või peenestatud põhuga; taimed istutage musta tekstiilmultši ehk musta peenraloori sisse. Multšimine hoiab ühtlasi salatitaimed puhtad.