HÜVA NÕU: Kuidas kuivatada õunu?

Kuivatatud õunad

Õunu võite kuivatada koos koorega või kooritult. Koorimata kuivatatud õunad maitsevad paremini, samuti on koore all palju väärtuslikke toitaineid, kuid see nõuab hoolikamat kuivatamist.

Hea tulemus eeldab kuiva ilmaga äsja nopitud viljade kasutamist.

Tiheda viljalihaga sügis- ja taliõunu kuivatage algul kõrgemal temperatuuril, lõpupoole alandage seda. Kõige lihtsam on kuivatada pliidil, kui see on pärast kütmist jahtunud 40–60°-ni. Katke pliidiplaat paksema majapidamispaberiga ja laotage sellele tükeldatud õunad ühekordse hõreda kihina. Algul segage õunalõike iga natukese aja järel, et niiskus paremini eralduks. Kuivatamist saate kiirendada lähedale paigutatud ventilaatoriga. Õhu intensiivse liikumise korral võib temperatuur olla kõrgem – 80°. Suletud praeahjus niiskus ei eemaldu ning õunalõigud vaid küpsevad.

Õunu saab kuivatada ka soemüüri ääres, saunas või radiaatori peal, kui kütteperiood on alanud.
Väikesi õunu, mille läbimõõt on 4–4,5 cm, võite kuivatada tervelt. Eemaldage südamik ja lükkige õunad nöörile, nii et kahe õuna oleks vahe 5 cm. Tulus on nöörid kinnitada raamile paraja vahega, et õhk ka suurema läbimõõduga viljade vahel hästi liiguks.

Koortega kuivatatud õunad on maitsvamad
Maiasmoka õunasordid (3) 21. august 2015

Väikeste mehaaniliste vigadega õunad võite koorida ja sektoriteks tükeldada, siis pole vaja südamikku spetsiaalselt kõrvaldada. Sektorid ei tohi olla liiga õhukesed. Suuremad õunad tehke 12, väiksemad 6 tükiks. Neid kuivatage pliidiplaadil või restil, samuti võite need asetada pappalusel radiaatori kohale.

Suurtel õuntel eemaldage südamik ja lõigake viljad 0,5 cm paksusteks ratasteks. Neid võite nöörile panna või laduda plaadile nagu küpsised. Restil kuivatades saab neid asetada väikese ülekattega. Võrgust või hõredast riidest kodus tehtud kuivatusraamile pange jalad nurkade alla, siis võite selle veel üsna kuumale küttekehale paigutada. Mitmekordne kuivatusrestidega raam on tülikam, sest seal kuivamine aeglustub ning reste on vaja sageli ümber tõsta.

Hästi kuivatatud puuviljalõigud on ilusa heleda värvusega ja elastsed. Ülekuivatatud lõigud on tumedad või kõrbenud, mis pigistades murduvad ning on maitsetud.

Maiustamiseks sobivad hästi suhkrustatult kuivatatud õunad. Selleks lõigake südamikust puhastatud õunad 0,5 cm paksusteks ratasteks. 10 kaaluosa õunte kohta pange 1 kaaluosa suhkrut ja segage mõlemad hästi läbi. Siis asetage rattad linasest riidest kotti ja laske seista, kuni üleliigne mahl on välja nõrgunud. Nõrutatud viilud asetage restidele ning kuivatage 60° juures.

 

Konkursil "Eesti kauneim maakodu 2017" osalemiseks täida järgnevad väljad:

Kontaktid:

Maakodu