Suurema või väiksema aiatiigi rajamine käib tänapäeval tänu moodsatele materjalidele hõlpsalt. Betooni asendab elastne basseinikile, veelgi lihtsam on panna maa sisse või terrassile juba valmis tiigivorm.

“Tiigi- ja basseinikaupu tootva Saksa firma Heissner sortimendist leiab kõik vajaliku tiigi rajamiseks: alates kilest, pumpadest-filtritest ning lõpetades purskkaevude ja dekoratiivvalgustusega,” ütleb ASi Schetelig EV jaemüügi müügijuht Anita Kuzmina. Ta selgitab, kuidas tiik valmis teha ning selle juurde mõnusat meeleolu luua.

Plastvorm või kile

Veesilma saab rutem valmis, kui kasutate valmis plastvormi. Neid on moodsalt kandilisi ja lookleva kujuga nagu looduses, väiksemaid ja suuremaid (mahuga 70–900 liitrit).

Plastvorm tiigi jaoks

Kiletiigi rajamisega on rohkem tööd, aga siis saate veesilmale ise anda soovitud kuju ja suuruse. Eemaldage tiigile kaevatud süvendist väga hoolikalt kõik kivid ja puujuured, seejärel katke põhi liivaga. Kile kaitsmiseks pange selle alla kindlasti pehmenduseks spetsiaalne tiigifliis, selle pealt ei tasu kokku hoida. Kui kile peaks katki minema, on selle parandamine väga tülikas.

Tiigifliis

Paksem kile (1 mm) valige juhul, kui tahate tiigis ka supelda või kui lapsed hakkavad seal mängima. Õhem kile (0,5 mm) sobib tiigile, mis sellist koormust taluma ei pea. Heissner annab tiigikilele 10aastase garantii, fliisvooder aga lisab veel sama palju juurde. Tiigisüvendisse sobitatud kiletükid liidetakse spetsiaalse liimiga. On olemas ka liim, mida saab kasutada vee all.

Veest välja ulatuv must kile pole just nägus, madalas vees ja nõlval saab aga kasutada kivikillustikuga kaetud kilet, mis mõjub täiesti looduslikult. Sellise kilega on hea vooderdada ka ojakeste sänge.

Hästi sobib modernse kandilise tiigi servaks roostevabast terasest ääris. Selle saab panna nii maa sisse süvistatud tiigile kui ka maapealsele kõrgema äärega veesilmale.

Uus põnev toode on roostevabast terasest ülevooluserv, mis on varustatud ka valgusribaga. Üle sellise serva voolates tekib ilus veekardin, eriti efektne on see pimeda ajal, kui langevat vett valgustab altpoolt mahe valgus.

Valgustatud tiik

Looduskivi imiteerivatest tehis-voolukividest saab aga kujundada astanguid ja koski.

Pump hoiab tiigi tervist

Tiigis peab olema kindlasti pump, mis hoiab vee liikumises. Liikuv vesi on hapnikurikas ega lase kasvada bakteritel-vetikatel. Pumpa valides tuleb teada, kui palju vett tiik mahutab: kogu vesi peab nimelt üks kord nelja tunni jooksul sellest läbi käima. Veekogu suurus määrab pumba võimsuse. Heissneri pumpasid on väga lihtne ise paigaldada tänu pakendil olevatele piktogrammidele, abiks on ka QR-maatrikskoodi abil nähtav video.

Enamikku mudelitest saab kasutada nii kuival maal kui vees. Seni kuni talvel pole kraadiklaas langenud alla 20°, võib pump isegi vees olla, talveks on siiski parem see välja võtta.

Moodsad pumbad ei ohusta vee-elustikku: ei ime sisse kalakesi, kulleseid jm. Tänu pikkadele juhtmetele (minimaalselt 10 m) saab neid kasutada ka suuremas veesilmas. Kui soovite tiigiveele ka purskkaevu, uurige alati pakendilt, kas sellele pumbamudelile saab neid ühendada. Tavaliselt on kaasas neli otsikut eri kujuga veejugade tekitamiseks.

Väike purskaev

Pumba saab ühendada täiendava filtersüsteemiga, mis on oluline just suuremas tiigis. Odavamad filtrid töötavad svammidega, kallimates hävitavad baktereid UV-lambid, settekivimid, puhastavad kristallid jne. Valides kahe sisendiga pumba, saate sellega ühendada filtersüsteemi ja ka näiteks koske varustava veevooliku.

Aga võib teha ka tubase minitiigi, näiteks suure plastanuma sisse. Sinna piisab üsna väikese võimsusega pumbast.

Romantilised valgusmängud

Suveöös kumav valgus muudab vetemängu täiuslikuks. Disainerid ja insenerid on vahel üllatavalt nutikad: näiteks panid nad lambid vee all olevale filtersüsteemile ja tiigi põhja tekkis justkui pulbitsev valgusvulkaan.

Lõputult võimalusi pakuvad meeleolu loomiseks LED-valgusribad: neid võib kasutada vee all, markeerida kaskaade ja ojakesi, panna kivide vahele. Huvitavalt mõjub pimeduses lamp, mis paiskab justkui oma kurgust välja helendava veejoa.

Voolav vesi aias

Veetaimede istutamiseks on olemas eri suuruse ja kujuga korvid, kaldus kaldanõlvale saab taimed panna hõredast džuutriidest taskutes. Müügil on isegi spetsiaalne tiigimuld (soise pinnase substraat), mida vesi anumast ära ei vii. Ujuvate taimesaarekeste tegemiseks saab kasutada aga laia kraega anumaid.

Uudsete tiigividinate abil on tiigipidamine tõesti lust ja rõõm. Võite saata tiigiveele tööle näiteks “prügikoristaja” (elektri abil töötav hõljuk-imur) ning te ei pea enam ise lehti ja muud sodi välja õngitsema, tiigi põhja koristamiseks on olemas “muda-tolmuimeja”. Teleskoopvarre külge saab kinnitada mitmesuguseid tarvikuid: näiteks lõikuri, et tiigi keskel taimi kärpida; konksu vetikate väljaõngitsemiseks või siis näpitsad, kui on vaja midagi kinni püüda.

Vee puhastamiseks on olemas kalasõbralikud preparaadid, mis mõjuvad kiirelt ning on ohutud koertele-kassidele, kes tiigiveega janu kustutavad.